Top 10 krajín pre rok 2019: Odborníci vybrali za vás

Svet je obrovský, rozmanitý a krásny, no život je príliš krátky, aby sme stihli nakuknúť do každého kúta. Preto sa celkom hodí pozrieť si výber toho najlepšieho, kam sa skutočne oplatí vycestovať.

15.11.2018 07:00
turista, turistika, hory, cestovanie, ruksak,... Foto:
debata (1)

Odborníci z Lonely Planet, jedného z najznámejších turistických sprievodcov, pripravili na základe svojich skúseností aj recenzií cestovateľov zoznam top destinácií, ktoré určite nesklamú. Tu sú krajiny, z ktorých si pri plánovaní dovolenky na rok 2019 môžete vybrať.

1. Srí Lanka

Tajomná, priateľská, divoká, nespútaná, plná prekvapení – taká je krajina na ostrove Cejlón. Nie je to len čaj, čo z nej robí prvotriednu destináciu na nezabudnuteľnú dovolenku. Ponúka úžasné náboženské aj kultúrne bohatstvo, zážitok z pootvorenia dverí do pravej divočiny, ale ja moderné zážitky ako surfovanie, adrenalínové športy, ekoturizmus či wellness. Niet divu, že Srí Lanku si zamilovala aj naša redaktorka Bianka, ktorá ju navštívila už päťkrát a jej nevšedné zážitky si môžete prečítať v cestopise na pokračovanie " Denník zo Srí Lanky ".

Matka s niekoľkotýždňovým mláďaťom v srílanskom... Foto: Dávid Popovič
Slony, Srí Lanka, trus Matka s niekoľkotýždňovým mláďaťom v srílanskom národnom parku.

2. Nemecko

Pivo, klobásky, autá… Nemecká precíznosť a inovatívnosť sa podpísala na každom roku krajiny. Nájdete tu more, hory, kultúru, zábavu, aj ohromujúcu architektúru. Práve v roku 2019 to bude presne 100 rokov, od kedy tu svetlo sveta uzrel umelecký smer bauhaus, ktorý sa rozšíril do celého sveta a ovplyvnil mnohých autorov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Bauhaus #bauhausberlin #bauhausgermany #Berlin #Germany #design #art #history

Príspevok, ktorý zdieľa Jessica Olsen (@jessicaolsen_love),

3. Zimbabwe

Pravá Afrika ako z knihy. Najbezpečnejšia krajina tohto exotického kontinentu ponúka nádherné národné parky plné zvierat – s prehľadom tu môžete vidieť a odfotiť si tzv. veľkú päťku – leva, leoparda, slona, nosorožca a byvola.

Lev, jeden z najzaujímavejších obyvateľov... Foto: SITA/AP, Andy Loveridge
Zimbabwe, lev Cecil Lev, jeden z najzaujímavejších obyvateľov Zimbabwe.

4. Panama

Pri tomto štáte mnohých napadne nebezpečenstvo a drogové kartely. Kto si však dá pozor, môže zažiť rozprávkovú cestu do tropického pralesa prekypujúceho biodiverzitou, čarovné výstupy na oparom zahalené hory aj úžasné leňošenie na bielych piesočnatých plážach.

5. Kirgizsko

Lonely Planet píše, že na návštevu tejto krajiny nikdy nebol lepší čas – otvorili tu 2 700 kilometrov nových turistických trás, rozširuje sa diaľničná sieť, uvoľňujú sa vízové podmienky. Kto chce zažiť pravú, nespútanú prírodu, tu si určite príde na svoje.

6. Jordánsko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travel Dream Seekers (@traveldreamseekers),

7. Indonézia

Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Ilustračné foto

8. Bielorusko

Siluety bieloruského Minska. Foto: SITA/AP, Sergej Grits
Bielorusko, mraky, mesto, večer, západ slnka, Minsk, Siluety bieloruského Minska.

9. Svätý Tomáš a Princov ostrov

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Levem-me de volta

Príspevok, ktorý zdieľa vєทτυrα (@carolv99),

10. Belize

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet