Pýchou Košíc nie je len katedrála. Majú aj jeden z najstarších hostincov sveta

Dóm svätej Alžbety, najväčší kostol na Slovensku a zároveň najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe, patrí medzi najväčšie lákadlá turistov v Košiciach. Mesto však ponúka množstvo ďalších zaujímavých pamiatok a objektov, ktoré sa oplatí vidieť.

05.08.2019 06:00
Košice, dóm sv. alžbety Foto: ,
Dóm sv. Alžbety je najväčším kostolom na Slovensku.
debata (1)

Aspoň raz za život! Čo by mal každý Slovák a Slovenka určite vidieť a zažiť? Takéto tipy vám Pravda prináša cez prázdniny každý pondelok.

Historické centrum je najväčšou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku, kde je až 501 chránených objektov.

Košice sú známe aj tým, že v roku 1369 získali ako prvé mesto v Európe vlastný erb, no prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1230.

Ani niektorí Košičania, nieto ešte návštevníci, netušia, že po druhej svetovej vojne v roku 1945 sa na niekoľko dní stali „hlavným“ mestom, pretože z nich úradoval prezident obnovenej Československej republiky Edvard Beneš a sformovala sa v nich aj prvá povojnová československá vlá­da.

Vo svete je známy tiež Medzinárodný maratón mieru, najstarší v Európe a tretí na svete, ktorého štart je pravidelne v prvú októbrovú nedeľu.

Košice sú druhým najväčším mestom na Slovensku, pričom o ich nárast a počet obyvateľov sa zaslúžili v minulosti Východoslovenské železiarne, v súčasnosti U. S. Steel Košice.

Kým ešte v 60. rokoch minulého storočia v meste žilo zhruba 80-tisíc ľudí, v súčasnosti má viac ako 238-tisíc obyvateľov.

Opitá žena ako chrlič vody

Gotický Dóm svätej Alžbety sa začal stavať na konci 14. storočia a ukončenie výstavby sa datuje do roku 1508. Katedrála je výnimočná mnohými zaujímavosťami.

Video
Dóm sv. Alžbety v Košiciach skrýva mnoho tajomstiev.

„Okrem najstaršieho gotického točitého schodiska ukrýva najmä zaujímavý oltár z roku 1477. Ten má krídla, pričom za nimi sú ďalšie, preto je ho možné zavrieť až na dvakrát, pričom má tri polohy. Sú predurčené na to, aby sa veriaci zorientovali, či je advent, veľký pôst, alebo bežný čas,“ predstavuje oltár Milan Kolcun, turistický sprievodca a popularizátor košickej histórie.

V Dóme je uložených niekoľko vzácnych relikvií. Už v stredoveku bol významným pútnickým miestom vďaka relikvii Kristovej krvi. Takmer metrový relikviár zo zlata, v ktorom bola uložená, zmizol v 17. storočí.

Pri hlavnom oltári chrámu je uložená relikvia sv. Alžbety, ktorá je patrónkou katedrály a Košíc. V katedrále sa nachádzajú aj relikvie pápeža Jána Pavla II., troch svätých košických mučeníkov či nedávno blahoslavenej Anny Kolesárovej.

Dóm sv. Alžbety je najväčším kostolom na... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, dóm sv. alžbety Dóm sv. Alžbety je najväčším kostolom na Slovensku.

Maďarskí turisti vyhľadávajú Dóm aj kvôli krypte s ostatkami Františka II. Rákociho spolu s ďalšími štyrmi sarkofágmi. Každá historická pamiatka má aj množstvo legiend a vlastné má aj katedrála.

„Na neukončenej pravej veži je jeden z chrličov v podobe ženy. Je škaredá a v rukách má nejaký drink. Podľa legendy to bola manželka staviteľa chrámu. Tým, že mal ženu alkoholičku, rozhodol sa ju spodobiť, aby každý videl, čo má doma. Aj napriek tomu, že to bola alkoholička, dosiahla veľmi vysoko, pretože je umiestnená asi v 20-metrovej výške,“ prezrádza Kolcun.

Na pivo do najstaršieho hostinca

V tieni katedrály sa nachádza Kaplnka svätého Michala a z druhej strany zase zvonica Urbanova veža.

Pivovar Hostinec (vľavo) v centre mesta patrí... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, hostinec Pivovar Hostinec (vľavo) v centre mesta patrí medzi najstaršie na svete.

„Novinkou je, že kaplnka doteraz nebola sprístupnená pre návštevníkov. Teraz je to každý deň okrem nedele a dá sa pozrieť aj do jej podzemia. Určite by som turistom ukázal aj podzemné archeologické múzeum, kde uvidia hradobné steny Košíc z 13., 14. a 15. storočia. Neďaleko centra mesta sa nachádza Kulturpark, kde prebieha množstvo podujatí, a zaujímavý je tam aj Steelpark, kde sa ľudia zábavnou hernou formou naučia niečo z fyziky či hutníctva. A ak si chce návštevník oddýchnuť, okrem množstva letných záhrad v centre sa určite oplatí navštíviť kamenné kino Úsmev. Premietajú tam klasické filmy za nízke vstupné a pred ním je skvelá atmosféra, kde sa dá najesť, napiť a stretnúť množstvo zaujímavých ľudí,“ pozýva Kolcun.

V centre mesta sa nedá prehliadnuť ani hrajúca fontána. Striekanie vody a farebné osvetlenie fontány sú regulované na základe hudobných tónov hrajúcej hudby. Neďaleko nej sa dá osviežiť doma robeným pivom a pochúťkami v Levočskom dome.

Gotická budova je najstaršou svetskou v Košiciach, ale aj najstaršou reštauráciou na Slovensku a pravdepodobne aj piatou najstaršou v Európe.

Video
Čo sa oplatí vidieť a navštíviť v okolí Košíc?

Prvá zmienka o nej je z roku 1502 a už vtedy sa tam vyvárali dobroty. Len pár krokov odtiaľ sa nachádza žobrákov dom. Podľa legendy ho dal postaviť istý mestský žobrák za nažobrané peniaze, a tak je zvečnený na štíte budovy.

Oplatí sa nazrieť aj do budovy Východoslovenského múzea a pozrieť si košický zlatý poklad. Najbohatší nález zlatých mincí na Slovensku objavili 24. augusta 1935 pri stavebných prácach. Tvorí ho 2 920 zlatých mincí – dukátov a dvojdukátov, tri zlaté medaily a renesančná zlatá reťaz.

Lákadlom sú tučniaky

Schladiť sa v lese a zažiť čaro romantiky môžu návštevníci na Detskej železničke, ktorá sa nachádza v rekreačnej časti Košíc v Čermeľskom údolí. Vybudovaná bola v rokoch 1955 až 1956 s názvom Pionierska železnica.

Atrakciou košickej zoo je rodina tučniakov. Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, tučniaky, ZOO Atrakciou košickej zoo je rodina tučniakov.

Trať má dĺžku 3,9 kilometra s unikátnym rozchodom tisíc milimetrov. Taký je napríklad na bratislavskej električkovej trati. Okrem elektrických lokomotív Danky a Janky sú lákadlom parné rušne Katka a Krutwig.

Milovníci zvierat môžu zamieriť aj do zoologickej záhrady, kde sa dá odviezť autobusom mestskej hromadnej dopravy. V súčasnosti v nej žije viac ako 280 druhov zvierat v počte približne 1 500 kusov.

Na rozdiel od iných zoo na Slovensku sa v košickej dajú pozorovať tučniaky jednopáse, wapiti sibírske či kondory veľké.

Návštevnosť Košíc turistami každoročne stúpa, vlani ich navštívilo viac ako 386-tisíc, pričom zhruba tretina boli zahraniční. Najviac ich je z Maďarska, Česka a Poľska, objavili ich aj Nemci, ale aj obyvatelia ázijských krajín.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1/ Zádiel – tajomná a najhlbšia tiesňava, dlhá 3,3 km je od Košíc vzdialená asi 40 minút cesty.
  • 2/ Háj – obec v blízkosti Zádiela sa pýši anjelom na cintoríne, ktorý bol kulisou amerického filmu. Ešte viac zaujmú vodopády za dedinou.
  • 3/ Jasovská jaskyňa – útočisko netopierov a jedna z troch jaskýň, kde sa liečia dýchacie cesty.
  • 4/ Jasovský kláštor – budova je ako kalendár. Má 365 okien, 12 komínov a 4 vchody.
  • 5/ Herľany – čas erupcie gejzíru je v intervale 34 až 36 hodín. Výška erupcie je okolo 22 metrov.
  • 6/ Nižná Myšľa – archeologické nálezisko Varhégy, vzdialené od Košíc asi 14 km, pochádza z bronzovej doby.
  • 7/ Sivec je dominantou nad vodnou nádržou Ružín. Z vrcholu vidieť aj Branisko, Čergov a za priaznivého počasia i Vysoké Tatry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Aspoň raz za život #Leto na Slovensku