30 top miest sveta, ktoré by ste mali navštíviť podľa U.S. News: Nechýba Praha

Vyraziť na dovolenku či kratší výlet? Znie to jednoducho, no vo chvíli, keď začnete uvažovať o cieľovej destinácii, nastane problém - kam sa vybrať?

05.11.2019 07:00
debata

Veď na svete je toľko pozoruhodných miest. Vo výbere môžu pomôcť rôzne rebríčky, ktoré sa zostavujú na základe hlasovania tisícok turistov alebo podľa oporúčaní profesionálov v cestovnom ruchu.

Portál U.S. News zostavil tridsiatku najlepších miest na svete, ktoré stoja za návštevu, za pomoci odborných analýz, názorov svojich čitateľov aj hodnotení vlastných editorov. Do úvahy bral dostupnosť, ponuku pamiatok aj aktivít, kvalitu jedla aj pestrosť kultúry.

Tak namiešal pestrú paletu veľkých miest, tichých ostrovov aj horských letovísk, z ktorej si každý vyberie niečo pre seba.

Amalfské pobrežie

Úsek pobrežia pozdĺž juhozápadného Talianska očarí svojím azúrovým morom aj pestrými domčekmi postavenými na skalách, z ktorých je výhľad až za horizont.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

present I G S U N S E T O F T H E D A Y | 2 NOVEMBER 2019 P H O T O | @_robymastro_ F R O M | @ig_amalficoast A D M I N | @nonmirestakepiangere L O C A T I O N | #Positano F E A U T U R E D T A G | #ig_amalficoast M A I L | ig_amalficoast@outlook.it S O C I A L | Facebook M E M B E R S | @igworldclub_officialaccount F O L L O W S U S | @igworldclub @ig_amalficoast @ig.campania @ig_napoli_ @igsalerno @ig_avellino @ig_benevento_ @ig_atrani @ig_ravello @ig_villarufolo @ig_vesuvio @ig_pompei_ @ig_capri_ @igischia @ig_procida @ig_agerola O T H E R T A G S | #igworldclub #photooftheday #fotodelgiorno #southitaly #suditalia #campania #paesaggisalernitani #igsalerno #amalficoast #costieraamalfitana #sunset #tramonto

Príspevok, ktorý zdieľa IG AMALFICOAST ® (@ig_amalficoast),

Kostarika

V preklade bohaté pobrežie sa má ozaj čím pochváliť. Jeho úchvatná džungľa nadchne každého milovníka dobrodružstva a krajina je bohatá aj na mnohé druhy voľne žijúcich živočíchov – 52 druhov kolibríkov, opíc či leňochodov a ďalších pozoruhodných zvierat.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Un

Príspevok, ktorý zdieľa Descubre COSTA RICA (@descubrecostarica),

Veľký bariérový útes

S takmer 3 000 koralovými útesmi, vyše 900 ostrovmi a viac ako 1 500 druhmi rýb je austrálsky klenot jedným z najpôsobivejších miest planéty.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chasing Coral Los Cabos (@chasingcaboscoral),

Rio de Janeiro

Cestovatelia si môžu vychutnať dramatický výhľad na nádherné mesto z vrcholu Cukrovej homole alebo zdola, z pláže Copacabana, sa pokochať horami navôkol.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@vitrinedabeca),

Praha

Jedlo je tu vynikajúce, ale Praha je viac ako len príjemná kuchyňa. Pražský hrad, Karlov most a gotická architektúra v celom meste ponúkajú romantický pocit a skvelý zážitok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Europe | europestyle_ (@europestyle_),

Svätá Lucia

Pokojné pláže na ostrove, na ktoré dohliada majestátna sopka, sa postarajú o vynikajúcu dovolenku a to ešte nebola reč o delikátnej ručne vyrábanej miestnej čokoláde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Love Gran Canaria REGIONAL (@lovegrancanaria),

Santorini

Večere s výhľadom na kalderu (sopečný útvar vytvorený prepadnutím stien sopky), nezabudnuteľné západy slnka v Oii a nekonečné bazény nad Egejským morom – to je len pár vecí z mnohých, vďaka ktorým turisti milujú tento grécky ostrov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@santoriniflue),

Britské Panenské ostrovy

Pre koho je relax na bielej piesočnatej pláži s kokteilom v ruke a výhľadmi na horské útesy a modrú vodu s bielymi plachetnicami ideálnou dovolenkou, ten je tu správne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TMM Yacht Charters (@tmmyachtchartersbvi),

Patagónia

Krajina v najjužnejšej časti Južnej Ameriky je drsná aj očarujúca zároveň – cestujúci môžu obdivovať horské ľadovce aj kosatky pod hladinou.

Banff

Prvý národný park Kanady ponúka panoramatický výhľad na vrcholky vrchov Mount Rundle a Mount Cascade. Cestovatelia tu môžu brázdiť zjazdovky Mount Norquay, pozorovať polárnu žiaru aj relaxovať v horúcich prameňoch.

Yellowstonský národný park

Yellowstone bol založený ako prvý národný park na svete v roku 1872 a je domovom obrovskej ekologickej a geologickej diverzity vrátane najväčšieho stáda bizónov bizona v Amerike a viac ako 150 druhov vtákov.

Florencia

Cestovatelia sa určite zamilujú do umeleckých pokladov tohto toskánskeho raja. V „rodisku renesancie“ sa kľukatia malebné uličky a veselo striekajú čarovné fontány, ktoré skvelo vyzerajú na fotografii.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

.

Príspevok, ktorý zdieľa FLORENCE|mypassion (@florencemypassion),

San Francisco

San Francisco je plné atrakcií pre všetky typy cestujúcich. Je tu skvelé jedlo, móda, ale aj ikonické výhľady a miesta ako čínska štvrť, Mólo 39, bývalé väzenie na ostrove Alcatraz či most Golden Gate Bridge.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SAN FRANCISCO|Travel community (@sanfranciscoworld),

Amsterdam

Amsterdamské bludisko kanálov je lákadlom pre turistov, no okrem romantických člnov sa oplatí navštíviť aj Van Goghovo múzeum či Múzeum Moco či dom Anny Frankovej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amsterdam | Travel community (@amsterdamworld),

Maldivy

Maldivy sú symbolom raja. Uprostred akvamarínových vôd Indického oceánu ponúka skvelé možnosti na pozorovanie podmorského života a koralov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maldives Holidays (@maldives_holidays),

Sydney

Od pozoruhodných západov slnka spred svetovo preslávenej opery, cez pláže, skvelé jedlo až po Kráľovskú botanickú záhradu – austrálske mesto ponúka tisíce dôvodov na návštevu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@sydney.explores),

Machu Picchu

Pevnosť Inkov je jedným z divov sveta a vzácnym dejinným pamätníkom. Preto sem naraz môže vstúpiť len 2500 osôb a vstup si treba vopred rezervovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lima-Perú | Agencia de Viajes (@peru.destinations),

Dubaj

V Dubaji si návštevníci môžu vychutnať výhľad na pobrežie z najvyššej budovy na svete, zalyžovať na jednej z najdlhších krytých zjazdoviek na Zemi a nakupovať v jednom z najväčších nákupných centier.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Denis ismaili (@denis.ismailii),

New York

Päť samostatných štvrtí Veľkého jablka ponúka tu najpestrejšiu zmes kultúr, architektúry, umenia a atrakcií. Okrem desiatok známych múzeí, monumentálnych mrakodrapov a niektorých z najslávnejších reštaurácií na svete, ponúka New York stovky možností ubytovania, od lacných až po tie najdrahšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa hello_w@rld (@hello_worldpics),

Barcelona

Vďaka zmesi španielskej a katalánskej kultúry je Barcelona plná autentického ducha. Cestovatelia môžu obdivovať jedinečný dizajn architekta Antoniho Gaudího, ale aj spoznať bohatú históriu zabudovanú do ulíc gotickej štvrte, zastaviť sa na kokteil v jednom z barov pozdĺž pláže Barceloneta a nakupovať pozdĺž Passeig de Gràcia.

Národný park Yosemite

Pre turistov, ktorí milujú pešiu turistiku, horolezectvo, jazdu na koni a plti po malebných trasách v divočine, má Yosemite presne to, čo hľadajú. V údolí Yosemite sa nachádzajú pôsobivé vodopády, za obdiv stoja aj zmáme kamenné masívy Half Dome a El Capitan.

Národný park Grand Canyon

Táto ikonická prírodná pamiatka, ktorá sa tiahne pozdĺž rieky Colorado, ponúka biologickú rozmanitosť a inšpirujúco krásnu krajinu na každom kroku.

Phuket

S očarujúcimi vodopádmi, vynikajúcimi a lacnými pouličnými delikatesami a takmer 30 plážami víta tento thajský ostrov každý rok milióny návštevníkov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa More Than Phuket | Thailand (@morethanphuket),

Bora Bora

Ostrov Francúzskej Polynézie je obklopený čiernymi skalami, kvetmi ibišteka a útulnými lagúnami. Plytké a teplé vody sú ideálne pre milovníkov šnorchlovania a skúsení milovníci vodných športov sa môžu tešiť na rôzne aktivity, ako je jazda na kajaku, vodné lyžovanie a paddleboarding.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Maldives (@maldivesig),

Maui

Havajský ostrov je obkolesený zelenými horami, krásnymi plážami a farebnou flórou. Návštevníci sa môžu tešiť na túry so zapálenou pochodňou cez jaskyňu Ka'eleku, potápačské výlety do kráteru Molokini v tvare polmesiaca a na východ slnka nad Haleakalovou sopkou.

Londýn

Či sa túžite prejsť po luxusnej Oxford Street, objaviť netradičné butiky na ulici Dover Street alebo sa vyberať sledovať predstavenie v divadelnej štvrti West End, pulzujúci Londýn má niečo pre všetky typy cestujúcich.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa London Skyline Photographer (@londonviewpoints),

Tahiti

Koralové záhrady, teplá voda a letoviská s bungalovmi umiestnenými nad vodou – to sú niektoré z mnohých charakteristík, vďaka ktorým je Tahiti skvostom Francúzskej Polynézie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Unlimited Tahiti (@unlimitedtahiti),

Rím

Večné mesto, kde sa donekonečna dajú objavovať starobylé pamiatky čarokrásne zákutia a vynikajúce reštaurácie.

Južný ostrov

Južný ostrov Nového Zélandu má jednu z najčistejších krajín a ponúka dostatok príležitostí na adrenalínové aktivity ako bungee jumping, paragliding či parašutizmus.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa life.in.new.zealand (@life_in_new_zealand),

Paríž

Mesto lásky, ktorého ústredným bodom je kultová Eiffelova veža, oslovuje cestujúcich svojou očarujúcou kultúrou a intímnou atmosférou. A keďže láska ide cez žalúdok, nemožno vynechať ani slávnu francúzsku kuchyňu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tatiana Liccia (@tatiana_liccia),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #rebríček