Bez tohto si Ameriku nevieme predstaviť! No nič z toho nie je 'made in USA'

Hot-dogy či džínsy sú americké "ikony". Alebo žeby nie? Niektoré veci považujeme za typické pre Ameriku, no nakoniec to tak nemusí byť.

26.06.2020 07:00
New York, USA, Socha slobody, Amerika Foto: ,
Socha slobody.
debata

Jablkový koláč

American Pie – americký koláč. Na rozdiel od rovnomenného komediálneho filmu pre tínedžerov či piesne, ktorú prespievala napríklad aj Madonna, „typický“ ovocný dezert nepochádza z USA. Recept na túto pochúťku sa objavil už v starovekom Grécku, píše Insider.

Veľmi podobné jedlo nazvané „pyes“ potom spopularizovalo stredoveké Anglicko, kde plnkou bolo mäso. Do Ameriky koláč priniesli holandskí a britskí osadníci.

Americká hymna

Slová básne, ktorá sa stala americkou národnou hymnou, napísal Francis Scott Key, no pri skladaní mal na mysli melódiu britskej piesne. Takže americká nie je úplne americká.

Hot dogy

Párky v rožku, ktoré sa jedia v USA na každom rohu, vynašli v Nemecku a Rakúsku. Niektorí však za vynálezcu konceptu dnešných hotdogov považujú kuchára cisára Nera, ktorý už v starorímskych časoch prišiel s nápadom vybrať črevá z pečeného prasaťa a naplniť ich.

Párky v ich súčasnej podobe však vznikli až omnoho neskôr a o „patent“ sa sporia dve európske mestá, ktoré si nárokujú titul ich vynálezcu – nemecký Frankfurt a rakúska metropola Viedeň.

No a do New Yorku priniesli a spopularizovali toto jedlo európski prisťahovalci. Najznámejším bol poľský Žid Nathan Handwerker, ktorý párky začal predávať v stánku na ostrove Coney Island v roku 1916. Dodnes tam predajňa stojí a nesie hrdý názov Nathan's Famous.

Denim

Slávna a všetkými milovaná „riflovina“ je ďalším typickým typickým americkým prvkom. Ani tá však neuzrela svetlo sveta na tomto kontinente. Vynašli ho náhodou, v 18. storočí vo francúzskom meste Nîmes. Francúzi sa totiž pokúšali kopírovať taliansku tkaninu serge, no vytvorili materiál, ktorý nazvali „serge de Nîmes“, skrátene „denim“.

Amerike látku predstavil známy Levi Strauss (rodený Loeb Strauss), keď do krajiny emigroval z Bavorska v roku 1853.

Strauss, ktorý žil v San Franciscu, sa spojil s Jacobom Davisom, krajčírom z Nevady. Spoločne zaregistrovali patent na odolné nohavice posilnené nitmi pre baníkov.

Socha slobody

Štyridsaťšesťme­trový symbol Ameriky, ktorý víta prichádzajúcich na ostrovčeku Liberty Island pred New Yorkom vznikol vo Francúzsku. Postavili ju v častiach pod vedením sochára Frédérica Auguste Bartholdiho a v roku 1886 ju previezli za Atlantik, kde ju pospájali a vztýčili.

Socha má byť pripomienkou priateľstva a pomoci, ktorú krajina galského kohúta poskytla americkým osadníkom v boji za nezávislosť od Británie.

Jej – dnes typická – zelená farba sa objavila až v 20. storočí vplyvom oxidácie, keďže je socha medená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika