Hotel, kde liečia čokoládou, navštívili aj Belmondo či Lollobrigida

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely na Slovensku stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

24.07.2020 12:00
Most Slávy, Trenčianske Teplice Foto:
Hotel Most slávy
debata (1)

Keď sa povie Trenčianske Teplice, väčšine ľudí sa vynoria najmä dve asociácie – kúpele a medzinárodný filmový festival. Historický hotel Most Slávy obe tieto veci spája. Jeho neprehliadnuteľná budova stojí priamo v srdci historického centra.

K počiatku kúpeľníctva v meste sa viaže zaujímavá legenda. Tamojšie liečivé pramene vraj objavil chromý pastier, ktorý hľadal zatúlanú ovečku. Počas cesty narazil na malé jazierko s horúcou vodou zapáchajúcou sírou. Keď sa v nej párkrát vykúpal, vyzdravel.

Trenčianske Teplice žijú aj kultúrou. Medzi tunajšie pravidelné podujatia patrí Hudobné leto, najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe, či Festival ľudových remesiel.

Dlhoročnú tradíciu tu mal aj medzinárodný filmový festival Art Film Fest, ktorý sa však presunul do Košíc a odvtedy sa tu organizuje International Film Festival, ktorý láka tisícky milovníkov pohyblivých obrázkov.

Historický hotel dostal meno podľa neďalekého Mosta slávy, kde sú pripevnené tabuľky s menami známych hercov, ktorých ocenili počas filmového festivalu.

Teraz sú tu vlastne dva mosty slávy. Jeden pred rovnomenným hotelom, druhý je od roku 2009 v kúpeľnom parku, na okraji ktorého sa hotel nachádza.

Tabuľka Sophie Loren na Moste slávy. Foto: MOST SLÁVY
Most Slávy, Trenčianske Teplice Tabuľka Sophie Loren na Moste slávy.

Počas viacerých ročníkov filmového festivalu hostil hotel množstvo významných osobností filmového plátna. Bývala tu dcéra nestora filmového umenia Geraldine Chaplin, ale aj svetoznáme hviezdy ako Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Catherine Deneuve, Ornella Muti, Franco Nero, Omar Sharif, Michelle Placido, Nastassja Kinski či legendárny filmový zvodca a bonviván Jean-Paul Belmondo.

Tri v jednom

Súčasťou hotelového komplexu sú vily Miramare-Corfu, Dea a Vera. Vera je najstaršia z trojice, postavili ju zrejme okolo roku 1899.

„Nezameniteľná, trochu bizarná stavba s rožnou vežičkou, hrazdenou konštrukciou vo vrchnej časti a okrúhlymi oknami pôsobí napriek zmesi štýlov vcelku príjemným dojmom,“ opisuje riaditeľka hotela Mária Kočišová.

Hotel Most slávy Foto: MOST SLÁVY
Most Slávy, Trenčianske Teplice Hotel Most slávy

V roku 1912 pribudli povyše Very dve symetrické budovy kúpeľných domov Miramare a Corfu, ktoré naprojektovala žilinská firma Krisler a Malirsch.

Dvojposchodové secesné stavby dostali exotické stredomorské mená a od svojho otvorenia patria k najluxusnejším ubytovacím zariadeniam kúpeľov. Každá z nich mala iného majiteľa a počas svojho života prešli mnohými rekonštrukciami.

„Asi najzásadnejšia prebehla v druhej polovici 20. storočia, keď obidve budovy spojili a prechod prekryli terasou,“ vysvetľuje Kočišová.

Miesto, kde potok Teplička vytvára oblúk, sa v roku 1911 zapáčilo Ignácovi Schlesingerovi. Dal tam postaviť secesný kúpeľný dom, ktorý dostal názov po uhorskom politikovi – Deák.

Štýlovo zariadená izba Foto: MOST SLÁVY
Most Slávy, Trenčianske Teplice Štýlovo zariadená izba

„Zaujímavosťou dvojposchodovej secesnej budovy je jej mierne oblúkovite prehnutý pôdorys, ktorý kopíruje ohyb Tepličky tečúcej bezprostredne pred severnou stranou budovy,“ hovorí riaditeľka. Po roku 1918 vilu premenovali na Dea.

Budovy v roku 1995 získala Slovenská sporiteľňa a o 11 rokov neskôr ich odkúpil súčasný majiteľ.

Čokoládou proti depresii

Hotel Most Slávy ponúka širokú paletu wellness služieb. K dispozícii sú sauny, vírivá vaňa či bazén. Okrem tohto relaxu môžu návštevníci využiť aj celý rad liečebných procedúr pod odborným dohľadom lekára fyzioterapeuta a kvalifikovaných rehabilitačných pracovníkov.

Obľúbenými procedúrami sú elektroterapia, ktorá zlepšuje prekrvenie tkanív, laserová terapia, ktorá sa osvedčuje pri liečení bolestí pri patologických zmenách na koži, oxygenoterapia, vďaka ktorej sa regeneruje organizmus, rašelinový zábal, zábal z bahna z Mŕtveho mora či sladký čokoládový zábal.

Reštaurácia Foto: MOST SLÁVY
Most Slávy, Trenčianske Teplice Reštaurácia

Čokoterapia má priaznivý vplyv na činnosť srdca a podporuje detoxikáciu. Je účinným liekom proti zimnej depresii, stresu a zlej nálade.

Romantika a delikatesy

Hotel ponúka jedno- a dvojlôžkové izby, apartmány a rodinný apartmán. Izby sú zariadené rustikálnym nábytkom, sú priestranné, zaujímavú atmosféru niektorým dodávajú drevené trámy. Elegantná a štýlová reštaurácia servíruje pestrý výber jedál slovenskej a medzinárodnej kuchyne. V menu hotela sú delikatesy z diviny, špecialitou šéfkuchára je diviačia panenka, jablkovo-feniklový šalát a divinové demi glace s redukovaným portským.

Reštauračné priestory sú ideálnym miestom na slávnostnú večeru, pracovný obed alebo súkromnú oslavu. Romantické prostredie Mosta Slávy a blízkej zelene tvorí atraktívnu kulisu aj pre svadby.

Súčasťou hotela je letná terasa, posedenie nad Tepličkou ponúka príjemné schladenie v horúcich dňoch. Kúpeľný park je vhodný na šport, prechádzky aj oddych. Neďaleko sa nachádza Kúpeľná dvorana, ktorá je centrom bohatého kultúrneho diania mestečka.

Špecialita šéfkuchára. Foto: MOST SLÁVY
Most Slávy Špecialita šéfkuchára.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Náučný chodník Jeleň – Baračka – Lesnícky chodník dlhý 6 km prevedie okolo Trenčianskych Teplíc, južnými svahmi vrchu Grófovec.
  • 2/ Lesopark Brezina v Trenčíne – nachádza sa na juhozápadnom výbežku Strážovských vrchov.
  • 3/ Dubnický kaštieľ – jedna z najhodnotnejších historických stavieb Slovenska stojí v lesoparku v Dubnici nad Váhom.
  • 4/ Trenčianske múzeum – Župný dom – múzeum s viac ako 120-ročnou históriou spravuje historické, prírodovedné a literárnohistorické zbierky.
  • 5/ Vápeč – jeden z najkrajších kopcov (956 m n. m.) v Strážovských vrchoch ponúka očarujúce panoramatické výhľady.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely