Päť populárnych atrakcií, ktoré asi zmiznú už počas nášho života

Boli tu celé roky, ba aj storočia, no zrejme neprežijú už dlhšie ako pár rokov. Turisti ich milujú, no práve to sa im zrejme stane osudným.

30.12.2020 07:00
debata (1)

Mnohé historické, kultúrne či prírodné miesta považuje za samozrejmosť, no napriek tomu sú ohrozené. A mnohé z nich nie sú len turistickými atrakciami – sú to unikátne a dôležité pozostatky dávnych čias a civilizácií, píše Rd.com.

Vrchol hory Kilimandžáro

Tento majestátny masív dokazuje, že aj obrov ohrozuje klimatická zmena. Aj keď samotnej hore, ktorá sa týči v Tanzánii, nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo, jej ikonická snehová čiapka mizne – a to prekvapivo rýchlo. Výskum zistil, že biela pokrývka stratila v rokoch 1912 až 2007 šokujúcich 85 percent celkovej plochy svojich ľadových polí a zvyšný ľad by mohol byť minulosťou už v roku 2030.

Kilimandžáro Foto: SHUTTERSTOCK
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Kilimandžáro

Machu Picchu

Machu Picchu, ktoré sa nachádza v južnom Peru, je pozostatkom obrovskej kamennej citadely postavenej v 15. storočí. Tieto neuveriteľné ruiny stavieb Inkov sú jedným z miest, ktoré každý návštevník Južnej Ameriky jednoducho musí vidieť. Bohužiaľ, práve to sa tejto pamiatke vypomstilo.

Machu Picchu je obeťou nadmerného cestovného ruchu, turisti narúšajú pozostatky. Navyše oblasť obklopujúca pamiatku zaznamenala v posledných rokoch bujnú urbanizáciu, ako aj zosuvy bahna a požiare.

Machu Picchu Foto: SHUTTERSTOCK
Machu Picchu Machu Picchu

Staré mesto Jeruzalema

Podľa UNESCO je to jedno z duchovne najvýznamnejších miest na svete. Múry Starého mesta sú jedným z jeho typických obrazov. Najznámejší je Západný múr, ktorý ľudia poznajú tiež ako Múr nárekov, ktorý sa datuje do roku 20 pred naším letopočtom. Mesto je zapísané na zoznam chránených kultúrnych pamiatok UNESCO od 80. rokov 20. storočia. No zistilo sa, že rozsiahla urbanizácia predstavuje pre túto historickú pamiatku veľkú hrozbu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Noman & Anam | Travel & Food (@rollinginthesix),

Tadž Mahal

Aj táto kolosálna stavba, ktorá tróni v indickej Ágre, je ohrozená a miestne úrady zvažujú jej zatvorenie. Tadž Mahal totiž ohrozuje znečistenie od turistov aj z industrializácie jej okolia, ktoré viditeľne mení jej povrch. Problémom je aj pôsobenie hmyzu – do štruktúry v posledných rokoch zasahovali muchy rodu Geoldichironomus, ktoré sa množia v silne znečistenej rieke Yamuna susediacej s Tadž Mahalom.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India Tadž Mahal

Národný park Glacier

Čo stojí za zhoršením stavu tohto národného parku v Montane v USA, ktorý tvorí 25 mohutných ľadovcov? Klimatické zmeny. Kedysi tu totiž bolo takmer 150 ľadovcov. Súčasná generácia môže byť poslednou, ktorá si pohľad na veľké biele masy užije. Podľa geologického prieskumu by zvyšné ľadovce mohli začať miznúť už v roku 2030.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hike more. Worry less.

Príspevok, ktorý zdieľa AJ Nest (@ajnest),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ohrozenie #klimatické zmeny