Európa dostane najdlhší visutý most sveta. Bude desivý

V Portugalsku čoskoro sprístupnia skutočne hrôzu naháňajúcu atrakciu - 516 metrov dlhý visutý most s názvom 516 Arouca, ktorý bude lákadlom pre všetkých milovníkov vzrušenia.

10.11.2020 07:00
Švajčiarsko, Alpy, visutý most, Grächen, Zermatt Foto: ,
Visutý most vo Švajčiarsku vyzerá takto.
debata (3)

Vďaka tejto dĺžke bude nový most podľa Travel and Leisure najdlhším visutým mostom pre chodcov na svete. Svojimi metrami tak porazil doposiaľ najdlhší visutý most Charlesa Kuonena vo Švajčiarsku, ktorý má dĺžku 494 metrov a otvorili ho v roku 2017, uvádza The Sun.

Nie je však len dlhý, ale aj poriadne vysoko – zavesený je 175 metrov nad zemou, prechádza ponad vodopád Aguieiras a roklinu Paiva.

Most je vyrobený z oceľových káblov a kovovej mriežky naspodku, takže spôsobuje o niečo menej závratov ako obľúbené mosty so skleneným dnom, ktoré si obľúbili najmä v Číne.

Najdlhší most na svete so skleneným dnom je dlhý 526 metrov a tiahne sa ponad rieku Lianjiang v malebnej oblasti Tri rokliny v oblasti Huangchuan na juhu Číny. Má tri vrstvy skla, ktorých hrúbka je asi 4,3 centimetra.

Most 516 Arouca je zavesený medzi dvoma betónovými vežami v tvare písmena V na oboch stranách a v strede mierne klesá. Podľa denníka The Sun bude chodcovi trvať 5 až 10 minút, kým po ňom prejde bez zastavenia.

Kto prekoná strach, toho most, ktorý sa nachádza asi hodinu cesty od Porta, odmení krásnymi výhľadmi.

Most stavali od roku 2016 a otvoria ho zrejme až v roku 2021. Presný dátum ešte nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #visutý most