Toto sú top stanice Európy: V čom sú lepšie ako tie slovenské?

Dojmy cestujúcich, preplnenosť nástupísk, čistota, dostupnosť z mesta, počet priamych spojení - to sú kritériá, na základe ktorých vybral Consumer Choice Center 50 najlepších európskych železničných staníc.

07.04.2021 07:00
schody, chodec, slúchadlá, hudba, ulica, podchod Foto: ,
Podchod pri vlakovej stanici, Frankfurt. Ilustračné foto.
debata (2)

Na umiestnenie staníc v rebríčku mala vplyv aj dostupnosť služieb hromadnej dopravy, konkurencia vlakových spoločností, kvalita reštaurácií a obchodov na stanici, zrozumiteľnosť a prehľadnosť značenia, priemerný počet štrajkových dní, salóniky prvej triedy a prístup na nástupištia.

Vo všetkých týchto hľadiskách vyšla najlepšie stanica St. Pancras International v Londýne. Zavážil najmä nízky počet štrajkových dní, vysoké pohodlie cestujúcich a medzinárodná konektivita.

Na druhom mieste sa umiestnila stanica vo švajčiarskom Zürichu a na treťom vlaková stanica v Lipsku. Štvrtá je rímska Roma Termini. Na piatom až siedmom mieste sú nemecké stanice – mníchovská, hamburská a Berlínska.

Milano Centrale si vyslúžilo ôsmu priečku, nasleduje moskovská Kazanská a hlavná stanica vo Frankfurte.

Celkovo si najlepšie v rebríčku viedlo Nemecko, tamojšie stanice obsadili polovicu z prvej desiatky miest, a to najmä vďaka nízkemu počtu štrajkových dní, početným spojeniam s ďalšími destináciami, dobrej dostupnosti pre cestujúcich na invalidných vozíkoch a rôznym nákupným možnostiam, ktoré uľahčujú čakanie.

Kompletný index európskych železničných staníc si môžete pozrieť tu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #vlaková stanica