Taliansky Alcatraz sa premení na atrakciu. Ostrov s temným väzením bol postrachom

Medzi Rímom a Neapolom leží malý opustený sopečný ostrov Santo Stefano s významnou minulosťou. Ešte pred 56 rokmi bolo na ňom fungujúce väzenie - zločincov, politických disidentov, banditov a anarchistov nepreniknuteľne obklopovali vody Tyrhénskeho mora.

29.08.2021 07:00
debata

Keď basu zatvorili, ostrov osirel, zarástol a dnes sa na ňom vylodí len sem-tam nejaký rybár či dobrodruh. To sa však má podľa portálu Insider čoskoro zmeniť. V snahe prilákať turistov sa úrady na ostrove Ventotene rozhodli ostrov a jeho budovy zrekonštruovať a premeniť ho na skanzen, napísal CNN.

Ostrov s dobre stráženým väzením obklopeným morom je dokonalou talianskou verziou slávneho kalifornského Alcatrazu. Úrady plánujú na obnovu investovať 70 miliónov eur.

Okrem predstavenia minulosti väzenia by múzeum malo byť koncipované ako akademické centrum a organizovať by sa tu mali tiež umelecké dielne a semináre o Európskej únii, uvádza CNN.

Budova väznice je panoptikom, kruhová stavba kedysi strážcom umožňovala sledovať všetky cely naraz. Dnes by tvar podľa CNN mohol tento unikátny tvar dobre poslúžiť ako amfiteáter na usporadúvanie podujatí.

Zrekonštruovať by sa mali aj ďalšie časti ako kostol, pekáreň a záhrady. Táto oblasť väzenia bude slúžiť ako reštaurácia a kaviareň pre návštevníkov.

K naplneniu vízií však vedie ešte dlhá cesta. Niektoré budovy by sa mohli obnoviť a slúžiť svojmu pôvodnému účelu, iné, schátrané, bude treba prestavať. Na ostrove nie je elektrina, ani tečúca voda.

Plán je ešte len v počiatočných fázach, koncom júna by mali úrady vyhlásiť výzvu na predkladanie návrhov na obnovu väzenia na Santo Stefane. Projekt by sa mal dokončiť a atrakcia otvoriť pre návštevníkov do roku 2025.

Temná minulosť ostrova

Väzenie na ostrove vzniklo podľa Atlas Obscura v 18. storočí, 99 ciel bolo pod prísnym dohľadom, tresty, ktoré sa odpykávali na Santo Stefane boli tvrdé, jedlo bolo mizerné, uvádza CNN.

Svoje posledné roky tu strávili mnohí (neslávne) známi ľudia. Medzi väzňami boli podľa blogu Italian Ways spisovateľ a politik Luigi Settembrini, bandita Carmine Crocco, anarchista Gaetano Bresci a bandita Sante Pollastri.

Počas fašistickej vlády Talianska v rokoch 1922 až 1943 sa väzenie podľa Atlas Obscura z veľkej časti využívalo na elimináciu politických disidentov ako napríklad Sandro Pertini, ktorý by sa neskôr stal talianskym prezidentom.

V 50. rokoch 20. storočia nastal vo väzení pozitívny obrat. Riaditeľ Eugenio Perucatti vylepšil trestancom priestor na život pridaním futbalového ihriska, záhrady a kina, uvádza CNN.

Odsúdenci tiež mohli začať vyrábať remeselné produkty, mali svoje obchodíky, v ktorým predávali a kupovali tovar.

Väzenie sa definitívne zatvorilo v roku 1965.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #väzenie #Ostrov