Luxus na koľajniciach: Takto má vyzerať vlak za 300 miliónov. Uvidíme ho aj na Slovensku?

Vlaky v posledných rokoch strácali na atraktivite a popularite, cestovanie autom sa zdalo pohodlnejšie a lietanie zasa omnoho rýchlejšie. Avšak doprava po koľajniciach zažíva svoj návrat, pretože cestovatelia hľadajú spôsoby, ako spoznať svet ohľaduplnejšie k životnému prostrediu.

29.09.2021 07:00
debata (6)

V súčasnosti sa pripravujú rôzne nové vlaky a trasy, vrátane talianskeho vlaku „Dolce Vita“, ktorý prevezie okolo 10 najznámejších miest krajiny, či Polnočných vlakov – trás, ktoré spoja Paríž s 12 rôznymi európskymi destináciami, píše CNN.

Francúzsky dizajnér Thierry Gaugain však plánuje svojím najnovším konceptom, súkromným luxusným vlakom vyrobeným na zákazku pre jedného veľmi bohatého muža, posunúť zážitok z cestovania po železnici na úplne novú úroveň.

Gaugain, ktorý spolupracoval s renomovaným dizajnérom Philippom Starckom na nespočetných projektoch, je známy svojimi pôsobivými návrhmi jácht, vrátane 80-metrovej lode Venus spoluzakladateľa Apple Steva Jobsa. Toto je však jeho prvý pokus o koncepciu vlaku.

Až 400 metrov dlhý vlak, ktorý dostal pomenovanie luxusný „palác na koľajniciach“, bude mať 14 vagónov a jeho povrch bude zo špeciálneho stmievacieho skla – steny budú môcť byť priehľadné aj úplne nepriehľadné.

Exteriér vlaku sa dá zmeniť jedným prepnutím, cestujúci môžu tiež zmeniť vnútornú atmosféru vlaku. Ak si chcú prezerať vonkajšie prostredie, môžu prepnúť do priehľadného režimu, ale ak si chcú vytvoriť súkromie, môžu zatemniť priehľadné sklo.

Dizajnér mal pred očami miliardárku Laurene Powell Jobsovú, vdovu po Stevovi Jobsovi. Pravdou však je, že vlak si ešte bude musieť nájsť svojho kupujúceho. Bude to musieť byť niekto taký bláznivý ako je sám Gaugain a zároveň bude musieť mať vo vrecku okolo 350 miliónov dolárov.

„Tento vlak je určený pre jedinečného majiteľa,“ hovorí Gaugain pre CNN Travel. „Nie je to verejný, ani osobný vlak.

„Majiteľ, ktorého si predstavujeme, je niekto, kto si uvedomuje jedinečnosť tohto vlaku a chápe, že nehovoríme iba o doprave. Ide o cestovanie, nie o to, ako rýchlo sa dostanete z bodu A do bodu B.“

Gaugain má podľa vlastných slov pocit, že cestovanie sa viac zameriava na rýchlosť ako na skutočnú cestu, a G Train vníma ako spôsob dopravy, pri ktorom sa tí, ktorí sú na palube, môžu na ceste k zvolenému cieľu baviť rovnako, ak nie ešte viac.

„Cestovanie nie je o rýchlosti,“ hovorí. „Ide o to, venovať si čas, pretože čas je jediný poklad, ktorý máme.“

Celá stavba vlaku, ako ho vymyslel dizajnér, potrvá od zadania objednávky najmenej dva a pol roka. Luxusný vlak bude určený asi pre 18 ubytovaných hostí a bude jazdiť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Vhodný bude pre všetky železnice po celej Amerike a Európe.

Vlak sa navyše bude dať rozdeliť na dve súpravy, ak sa pasažieri rozhodnú cestovať dvoma rôznymi smermi.

Vnútro bude rozdelené na halu v strede vlaku, rezidenčnú štvrť s ubytovacími a zábavnými priestormi majiteľa, priestor pre špeciálnych hostí, spoločenskú miestnosť a veľký salón, ktorý je špeciálne navrhnutý na recepcie.

Hostia budú mať tiež prístup do „tajnej“ záhrady a sklopením „krídel“ sa vytvoria po bokoch vlaku dokonca terasy pod šírym nebom, kde sa môžu konať večierky alebo koncerty.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #vlak #cestovanie #luxus #železnica