Top destinácie roka 2022 podľa Lonely Planet. Najlepšie krajiny, regióny a mestá

Jeden z najrešpektovanejších cestovateľských magazínov každoročne vydáva rebríček najlepších miest, kam sa oplatí ďalší rok pozrieť.

16.11.2021 07:00
Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima,... Foto:
Nórsko. Ilustračné foto.
debata

Keďže mnoho krajín sa po zoslabnutí pandémie koronavírusu znovu otvorí, mnohí milovníci cestovania opäť nakúpia lístky a letenky a vydajú sa do sveta, píše CNN.

Lonely Planet vám pomôže rozhodnúť sa, kam zamieriť. Experti vybrali destinácie, o ktorých si myslia, že by ste ich mali mať na svojom zozname – od skrytých drahokamov ománskej púšte až po žiarivo modré vody Belize.

Na rebríček sa môžete spoľahnúť – magazín sa už dlhé roky venuje mapovaniu krás našej planéty. Mladí britskí manželia Tony a Maureen Wheelerovci už v roku 1973 vydali sprievodcu s názvom „Naprieč Áziou lacno“, a tak položili základy celosvetovej cestovnej značke Lonely Planet. Takmer o 50 rokov neskôr ich impérium cestovných sprievodcov stále funguje – tu je ich výber 10 najlepších miest, regiónov a krajín:

Top 10 krajín

10. Egypt

Egypt je synonymom pyramíd v Gíze, jedného zo siedmich divov sveta. Napriek ich viac ako 4 500-ročnej histórii sa o týchto architektonických zázrakoch stále dozvedáme, čo sme ešte nevedeli.

9. Malawi

Malawi je v tieni svojich väčších susedov Mozambiku a Tanzánie. Malawi však má všetky predpoklady zaujať svojou prírodou, keďže má mnoho rovnakých atrakcií ako jeho známejšie okolie – safari so slonmi, paviánmi, hrochmi. Klenotom krajiny je úžasné jazero Malawi, deviate najväčšie jazero na svete.

Výhodou Malawi je omnoho menší počet turistov oproti známejším krajinám a nižšie ceny.

8. Nepál

Je takmer nemožné spomenúť Nepál bez toho, aby sme hovorili o Mount Evereste. Himalájska krajina však ponúka oveľa viac cestovateľom, ktorí sa nechystajú na najvyššiu horu sveta.

V odľahlom regióne Mustang (čo znamená „úrodná rovina“) môžu turisti objavovať pustatinu a stretávať sa s miestnymi obyvateľmi, ktorí ich pohostia nepálskymi špecialitami, ako je káva s jačím maslom.

7. Omán

Nórsko nie je jediné miesto na svete s fjordmi. V ománskom Musandame, ktorý hraničí s Hormuzským prielivom, hory dosahujú výšky 2 000 metrov a vytvorili veľkolepé pozadie pre úzke morské zálivy.

V rámci toho istého výletu môžete navštíviť aj veľkú púšť, kde sa Omán stretáva s Jemenom, Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi.

6.

Anguilla je zámorské britské územie, technicky teda nie samostatná krajina. Nádherný karibský ostrov si však zaslúži bližší pohľad.

Ponúka akvamarínové more, 33 verejných pláží zaliatych slnkom, úžasné hotely a vynikajúce jedlo.

5. Slovinsko

Slovinsko spája Balkán, Stredomorie, Alpy a je chutným kokteilom všetkých troch „svetov“. Podáva sa však s vlastným, odlišným nádychom.

Vďaka malej rozlohe krajiny môžu návštevníci na jeden výlet spoznať veľkú časť Slovinska, od úchvatného jazera Bled až po rušné hlavné mesto Ľubľanu.

4. Belize

Chcete preskúmať mayské ruiny, plávať v úžasne modrých vodách, obdivovať koraly a vidieť neuveriteľnú divokú prírodu? Belize má toto všetko.

3. Maurícius

Ostrov v Indickom oceáne asi 1 100 kilometrov východne od Madagaskaru obývajú multirasoví, mierumilovní ľudia. Turisti tu nájdu množstvo skvelých golfových ihrísk, množstvo miest ideálnych na vodné športy, horskú turistiku, poľovníctvo, pozorovanie vtáctva.

O pohodlie sa postarajú luxusné rezorty a krásne plážové bary, romantiku zaručí staré koloniálne hlavné mesto s pamiatkami. Ostrov sa môže pochváliť aj jednou z najlepších botanických záhrad sveta.

Konajú sa tu jedny z najstarších konských dostihov vo svete.

2. Nórsko

Nórsko je už roky na popredných priečkach rebríčka najšťastnejších krajín sveta. Nóri milujú pohyb vonku, v prírode na čerstvom vzduchu.

Unikátom Nórska je Bøkeskogen, najsevernejší bukový les na svete. Nájdete ho asi dve hodiny cesty od hlavného mesta Oslo.

1. Cookove ostrovy

Vstupnou bránou do čarovnej destinácie je hlavné mesto ostrovov, Rarotonga. Táto skupina 15 ostrovov v južnom Pacifiku sa objavila na vrchole zoznamu želaní mnohých zamestnancov Lonely Planet na rok 2022.

Cookove ostrovy ponúkajú široký výber vodných aktivít ako šnorchlovanie, potápanie a rybolov.

Dobrodružstvom je aj zoznámenie sa s domorodou maorskou komunitou v dedine Te Vara Nui.

Top 10 regiónov

  • 1. Westfjords, Island
  • 2. Západná Virgínia, USA
  • 3. Xishuangbanna, Čína
  • 4. Kent's Heritage Coast, Spojené kráľovstvo
  • 5. Portoriko, USA
  • 6. Šikoku, Japonsko
  • 7. Púšť Atacama, Čile
  • 8. The Scenic Rim, Austrália
  • 9. Vancouver Island, Kanada
  • 10. Burgundsko, Francúzsko

Top 10 miest

  • 1. Auckland, Nový Zéland
  • 2. Taipei, Taiwan
  • 3. Freiburg, Nemecko
  • 4. Atlanta, USA
  • 5. Lagos, Nigéria
  • 6. Nikózia/Lef­kósia, Cyprus
  • 7. Dublin, Írsko
  • 8. Merida, Mexiko
  • 9. Florencia, Taliansko
  • 10. Gyeongju, Južná Kórea

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet