Madrid – temperamentné srdce Španielska

Madrid, hlavné mesto Španielska, je častokrát v tieni Barcelony, ktorá je najnavštevovanejším mestom krajiny. Aj keď je Barcelona krásna a oproti hlavnému mestu má výhodnú polohu pri mori, Madrid by ste rozhodne nemali vynechať. Množstvo nádherných parkov, múzeí, historických budov ale i malebných uličiek, nádherná príroda v okolí, futbal a tie najlepšie španielske tapas nájdete uprostred Pyrenejského polostrova.

21.06.2022 00:00
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Foto:
Prechádzka Madridom bude miestami pripomínať výstavu architektonických slohov.

Madrid je živé a rušné mesto, ako sa na najväčšiu metropolu krajiny patrí. Má však špecifický španielsky pôvab a na prvý pohľad vás uchváti srdečnosťou a priateľským prístupom miestnych obyvateľov. Niet divu, že tu všetci majú dobrú náladu. Leží v najslnečnejšej oblasti Európy a o vitamín D tu nie je núdza. Vraví sa, že človek je nervózny keď je hladný – no hlad v Španielsku tiež nehrozí.

Madrid je známy výbornou gastronómiou a na každom rohu nájdete vynikajúce miestne špeciality, bary a kaviarne. Objendajte si osviežujúce miestne pivo Mahou a automaticky vám k nemu donesú aj tapas – malé občerstvenie od orieškov, čipsov a olív po obložené minútky, vyprážané syrové guličky či studený šalát alebo kúsky španielskej omelety. Nechajte sa prekvapiť. Ak vám pestrá paleta chutí tapasu učarovala, vyberte sa do El miniBAR alebo Arbonaida bar v blízkosti Kráľovského paláca a ochutnávajte z množstva jedinečných kombinácií.

Starobylé štvrte Madridu dýchajú farebnými... Foto: Archív - BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Starobylé štvrte Madridu dýchajú farebnými fasádami a Kráľ Filip III. dodnes stráži toto námestie.

Historické krásy mesta

Kráľovský palác je jedna z najnavštevo­vanejších miest v Madride a je oficiálnym sídlom španielskej kráľovskej rodiny. Je zároveň najväčším funkčným kráľovským palácom v Európe s takmer 3500 miestnosťami. Prejdite sa veľkolepým interiérom, alebo zablúďte v Campo del Moro, príjemnom parku pod palácom, odkiaľ sa vám naskytne nádherný pohľad na túto pamiatku.

Katedrála Santa Maria la Real de la Almudena, situovaná tesne pri kráľovskom paláci, vás nadchne svojou krásou. Sadnite si na múrik na ulici Calle del Factor a vychutnajte si západ slnka s výhľadom na jednu z najkrajších pamiatok Madridu.

Katedrála Almudena je najstaršou katedrálou... Foto: Robert Taraba - BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Katedrála Almudena je najstaršou katedrálou celého Madridu.

Krásny výhľad na kráľovský palác a katedrálu Almudena sa naskytne aj pri egyptskom chráme. Čítate správne, Templo de Debod v Parque del Oeste (západnom parku), bol v roku 1968 venovaný Španielsku ako poďakovanie za štedrú finančnú pomoc na záchranu kultúrneho dedičstva mesta Aswan v Egypte. Nádherné miesto pre fotografov, ktoré v letných mesiacoch žije ľuďmi, hudbou a pouličným umením.

Kráľovská rodina, ktorú dnes vedie Felipe VI.... Foto: Robert Taraba - BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Kráľovská rodina, ktorú dnes vedie Felipe VI. žije v centre Madridu v Kráľovskom paláci.

Európske repliky po celom meste

Okrem egyptského chrámu nájdete v Madride aj Berlínsky múr, Eiffelovu vežu, fontánu di Trevi, grécky amfiteáter či Tower Bridge. Sedemnásť replík najväčších pamiatok Európy a fragment Berlínskeho múru, darovaný Berlínom, stojí v jednom parku. Parque Europa turisti bežne nepoznajú, pretože sa nachádza 30km od centra mesta. Dostať sa tam viete aj autobusom a je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi vďaka množstvu zábavných atrakcií.

Nájdete tu množstvo sôch, monumentov, galérií,... Foto: Robert Taraba – BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Nájdete tu množstvo sôch, monumentov, galérií, jazero, fontánu, či dokonca astronomické observatórium.

Aktivity pre každého

Ideálnym miestom na vyhliadku je Faro de Moncloa, kde si z výšky 92 metrov môžete užívať krásu mesta. Očarujúce hlavné mesto s takmer 7 miliónmi obyvateľov má 40 parkov s celkovou rozlohou 33 miliónov metrov štvorcových! Ak máte radi prechádzky, beh, bicykel, korčule či športové aktivity vo vonkajších priestoroch, do Madridu sa zamilujete. Parque del Buen Retiro je jeden z najzámejších v Madride aj vďaka svojej polohe blízko centra. Prenajmite si loďku a vychutnávajte si mesto na vodnej hladine. Navštívte galériu, múzeum, Palacio de Cristal – palác postavený takmer úplne zo skla, alebo Los Jardines de Cecilio Rodríguez – záhradu pávov či záhradu ruží.

Jedna zo starých brán do mesta. Foto: Robert Taraba- BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Jedna zo starých brán do mesta.

Café con lechce, sangria a flamengo

Urobte si zastávku v jednej z najstarších kaviarní Madridu, Café Gijón, kde sa od roku 1888 stretávali umelci, spisovatelia, novinári, intelektuáli či básnici. Atmosféra tohto miesta vám priblíži španielsku kultúru. Pozor však na čas – medzi 14:00 a 17:00 majú Španieli siestu. Väčšina malých obchodov, reštaurácií a kaviarní je v tomto čase zatvorená. Madrid žije v inom tempe na aký sme zvyknutí u nás, najmä kvôli letným horúčavám. Mesto ožíva až po deviatej hodine ráno a po poobedňajšej sieste pracujú do ôsmej až deviatej hodiny. Niet divu, že v neskorých nočných hodinách sú reštaurácie a podniky stále plné. Nezabudnite ani na slávnu Sangriu a určite si k večeri doprajte za pohárik. Alebo aj za dva.

Typickým španielskym zážitkom je flamengo. Najlepších tanečníkov flamenga na svete nájdete práve v Madride. Najpopulárnejším miestom, kde sa viete zároveň aj dobre najesť je Corral de la Morería, no pokiaľ hľadáte niečo lokálnejšie, navštívte Las Tablas na okraji mesta.

Nájdete tu množstvo sôch, monumentov, galérií,... Foto: Robert Taraba – BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Nájdete tu množstvo sôch, monumentov, galérií, jazero, fontánu, či dokonca astronomické observatórium.

Kultúra a umenie

Za kultúrou v Madride nemusíte chodiť ďaleko, číha na každom rohu. Najkrajšie múzeum v meste je Museo Del Prado, kde sa ukrývajú diela najväčších španielskych maliarov. Odtiaľ sa popri Neptúnovej fontáne dostanete na najznámejšiu štvrť Puerta del Sol a neďaleko nej k ikonickej Plaza Mayor. Pre fanúšikov futbalu je otvorený Estadio Santiago Bernabéu, štadión Real Madrid ale i Wanda Metropolitano Stadium tímu Atletico Madrid. Biely balet si počas derby užijú aj dámy, kedy je atmosféra v meste nezabudnuteľná. Tie však môže viac lákať nákupná ulica Gran Via. Madrid ponúka pre každého množstvo zážitkov. Ešte stále rozmýšľate, čo vidieť v Madride, alebo ste sa toho dozvedeli o meste dosť?

Námestie Plaza Mayor postavil už v 17.storočí... Foto: Robert Taraba- BUBO
Bubo, Madrid, pr, nepouzivat Námestie Plaza Mayor postavil už v 17.storočí kráľ Filip III. a dodnes patrí k dôležitým miestam.
chyba