Pokračovanie článku: Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte

2. Región Gron

Kláštor s Katedrálou sv. Benedikta Opáta v... Foto: SHUTTERSTOCK
Hronský Beňadik Kláštor s Katedrálou sv. Benedikta Opáta v Hronskom Beňadiku.

Že ste o ňom nikdy nepočuli? Región Gron nájdete tam, kde už na sile naberá rieka Hron a kopce zmenšujú svoju veľkosť. Rozprestiera sa v doline stredného toku rieky Hron.

Pre región sú charakteristické rozľahlé lesy s početnými turistickými chodníkmi a cyklotrasami. Vo viacerých obciach nájdeme pozostatky po banskej činnosti.

Ak milujete vidiecke osídlenie, na svoje si prídete na roztrúsených kopaničiarskych sídlach, takzvaných štaloch. Centrom oblasti je mesto Nová Baňa.

Najkrajšou historickou pamiatkou je celkom určite druhý najstarší kláštor na slovenskom území, bývalý benediktínsky kláštor spojený s Katedrálou sv. Benedikta Opáta v Hronskom Beňadiku.

Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

Navštíviť treba aj hrad Revište neďaleko Hliníka nad Hronom. Jeho zrúcaniny sa nachádzajú na strmom brale vystupujúcom takmer sto metrov nad nivu Hrona.

Pod hradom je nádherná lúka, ktorú s obľubou využívajú ako táborisko vodáci splavujúci rieku Hron.

Ďalším hradom je zrúcanina Šášova na strmom bradle priamo nad tokom Hronu nad dedinou Šášovské Podhradie.

Fabkov domček v Brehoch, to je malý dom so slamenou strechou, v ktorom je dnes malá expozícia keramiky, ktorou sa obec preslávila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku #letná dovolenka na Slovensku