Počet zahraničných turistov v Čechách stúpol, Slováci si tradične udržali svoju druhú priečku

Cestovný ruch je späť, takmer na predcovidových číslach. V treťom štvrťroku tohto roku do hromadných ubytovacích zariadení (HUZ) v Českej republike (ČR) prišlo 7,3 milióna turistov. Medziročne to znamená nárast o 11 %. Pokiaľ porovnáme situáciu so stavom pred pandémiou covidu-19, teda s júlom, augustom a septembrom 2019, ide o 97% návštevnosť. Vyplýva to z informácií na www.tourdata.cz spracovaných na základe dát z Českého štatistického úradu.

20.11.2022 09:00
Brno Pavel Gabzdyl Foto:
Brno
debata

HUZ tento rok v 3. štvrťroku zaznamenali 20,4 miliónov prenocovaní. „Dobrou správou je, že – ak porovnáme tohtoročný a minuloročný 3. štvrťrok – návštevníkov domácich hromadných ubytovacích zariadení pribudlo. A prišlo aj viac turistov zo zahraničia, viac než 2,5 milióna, najviac z Nemecka, Slovenska a Poľska. Čo sa týka obľúbenosti regiónov, ktoré cestovatelia najčastejšie navštevovali, dôležitú úlohu zohráva najmä to, či ide o rezidentov alebo o zahraničných turistov. Zatiaľ čo u cudzincov viedla Praha nasledovaná Juhomoravským a Karlovarským krajom, obyvatelia Českej republiky najviac podnikali výlety a dlhšie pobyty na južnú Moravu, do južných Čiech a do Královohradeckého kraja,“ hovorí riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism Jan Herget.

Zatiaľ čo hotely hlásia nárast návštevnosti (celkovo 4,2 milióna turistov, čo znamená o 23,9 % hostí viac), o penzióny aj kempy bol záujem menší (pokles o 6,2 % a 6,6 %). Pribudli zahraniční turisti, došlo k medziročnému zvýšeniu o takmer 100 %. Rezidenti, ktorí v tohtoročnom 3. štvrťroku tvorili 80 % návštevnosti HUZ, medziročne cestovali menej (zníženie o 10 %).

Praha Foto: Martin Rak, CzechTourism
Praha Praha

Riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Jan Herget dodáva: „Teraz nastáva rozhodujúca fáza boja o návrat cestovného ruchu. Podnikatelia potrebujú pomôcť prežiť tradične slabšiu zimnú sezónu. Na 9 zahraničných trhoch spúšťame zimnú kampaň s rozpočtom 15 miliónov Kč. Zameria sa primárne na hory a wellness, vianočné trhy, zimné mestá (kultúra, gastro) a na Valentína. Pokiaľ sa ale chceme vrátiť medzi globálne úspešné destinácie, potrebujeme priame lety na najväčšie trhy v Ázii a v Amerike. Spolupracujeme s Letiskom Praha na obnovení priamych liniek a verím, že nájdeme cestu, ako navýšiť rozpočet CzechTourism na spoločné kampane s dopravcami.“

„Podporujeme akékoľvek ďalšie možné navýšenie, týka sa okrem iného rozšírenia spolupráce v rámci platformy TouchPoint medzi Letiskom Praha, agentúrou CzechTourism a Prague City Tourism, ktorá je formou spolupráce na rozvoji liniek na konkurenčných letiskách. Naším cieľom je predovšetkým postupne obnoviť a ponúknuť destinácie, ktoré mali priame letecké spojenie pred pandémiou covidu-19. A tiež nadviazať na rokovania o nerealizovaných projektoch. To sa týka napríklad spojení do Chicaga a Hanoja, od ktorých sa kvôli pandémii ustúpilo. Podarilo sa nám nadviazať na ďalšiu sezónu spoluprácu s Delta Air Lines na linke z New Yorku, radi by sme obnovili linky do Filadelfie a Newarku v USA a Toronta a Montrealu v Kanade. To sú hlavné priority v Severnej Amerike. Čo sa týka Ďalekého východu ide o obnovu spojenia zo Soulu a z čínskych destinácií, medzi ktorými je prioritným trhom Šanghaj. Rokujeme aj s leteckými spoločnosťami o priamych leteckých spojeniach s Thajskom, Taiwanom, Japonskom, Indiou a Singapurom,“ hovorí riaditeľ Rozvoja leteckého obchodu Letisko Praha Jiří Vyskoč.

Brno Foto: Agentura Petrohrad
Brno Agentura Petrohrad Brno

Zo vzdialených trhov do ČR často jazdili práve turisti z USA, v 3. štvrťroku išlo o takmer 140-tisíc príchodov. Nasledovali Izraelčania so skoro 48-tisíc príchodmi. Celkovo najviac SR navštevovali Nemci, ktorí tvorili 8% zahraničnej klientely. V praxi to znamenalo 582 tisíc príchodov a medziročný nárast o 57,2 %. Nasledovali hostia zo Slovenska (cca 264 tisíc príchodov, medziročný nárast o 58,1 %.) a Poľska (248 tisíc príchodov, medziročný nárast o 73,1 %).

Od začiatku roku 2022 do konca septembra 2022 pricestovalo do Českej republiky 590 976 Slovákov.

Bratislava castle st Martins cathedral and the old town rooftop view in Bratislava,Slovakia Čítajte viac Najviac turistov prišlo do Bratislavy vlani z Česka, Nemecka, Poľska a Rakúska Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko