Na Čiernohronskej železnici si pripomenú vypravenie prvého turistického vlaku

Na Čiernohronskej železnici (ČHŽ) si počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu pripomenú už 31. výročie vypravenia prvého turistického vlaku. Súčasťou podujatia bude v pondelok (1. 5.) aj slávnostné otvorenie Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, informovala marketingová manažérka ČHŽ Aneta Orolínová.

29.04.2023 07:00
debata

Vlaky ČHŽ budú počas víkendu a v pondelok jazdiť podľa pravidelného cestovného poriadku do Vydrovskej doliny.

„V nedeľu (30. 4.) sme navyše pre našich návštevníkov pridali aj smer trasy Šánske a smer Dobroč, tieto vlaky bude ťahať parná lokomotíva v časoch ako počas hlavnej letnej sezóny,“ dodal riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek.

Prvý májový deň je pre návštevníkov od 12.00 do 15.00 h pripravené aj slávnostné otvorenie Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline a sprievodný program.

Novinkou tohtoročnej sezóny je sprevádzkovanie švajčiarskych električiek, ktoré ČHŽ získala v medzinárodnej súťaži.

„Ukazuje sa ako nevyhnutné, aby sa železnička určitým spôsobom profesionalizovala a finančne stabilizovala. Jednou z ciest by mohlo byť, že by miestnym obyvateľom slúžila aj ako verejná doprava,“ uviedol Bílek.

Prvý turistický vlak ČHŽ bol vypravený pred 32 rokmi, konkrétne 1. mája 1992 o 12.00 h. Súpravu s parnou lokomotívou a šiestimi vozňami riadil na dvojkilometrovej trase vtedajší minister kultúry Ladislav Snopko.

Na Horehroní patrí ČHŽ k najnavštevo­vanejším turistickým atrakciám, ročne ju navštívi približne 70 000 ľudí. Za 31 rokov novodobej prevádzky prepravila už viac ako tri milióny cestujúcich.

Oravská lesná železnica Čítajte viac Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v polovici mája more, ryby, oceán, tuniaky, Čítajte viac Najdlhší podvodný železničný a cestný tunel na svete otvoria o 6 rokov. Spojí dve európske krajiny, prejdete ho za 10 minút

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čiernohronská železnička