Aj v Maďarsku si užijete adrenalín a vzrušenie. Miesta a aktivity, o ktorých možno ani neviete

Ak máte pocit, že na Slovensku ste v rámci aktívnej dovolenky videli a vyskúšali snáď už všetko, máme pre vás zopár tipov na nové destinácie. Nemusíte ani ďaleko cestovať a nezabudnuteľných zážitkov budete mať neúrekom. Na našej ceste susedným Maďarskom sa nudiť nebudete. A sľubujeme, že ani vaše deti.

26.05.2023 00:00
mtb, pr nepouzivat Foto:

Plachetnice či bicykel?

Balaton je najväčšie jazero v strednej Európe a je národným pokladom Maďarska. Ak si chcete vyskúšať, aký je to pocit otáčať kolesom, ťahať laná a nastavovať plachty, príležitosť je priamo pred vami, pretože Balaton je tým najideálnejším miestom na plavbu. Jazero je centrom plachtenia v Maďarsku, s jachtárskymi klubmi a prístavmi v mnohých mestách a dedinách na južnom aj severnom brehu. Plachtenie však nie je jedinou aktivitou, ktorú je možné vykonávať v blízkosti maďarského mora. 1. apríla 2023 bol otvorený prístav BalatonBike365 v Keszthely, v „hlavnom meste Balatonu“, čo bol posledný krok vo vývoji vytvorenia cyklistického raja okolo jazera. Čaká vás 1000 kilometrov značených cyklotrás, 3600 turistických služieb, 1000 atrakcií s voľným vstupom, 70 tematických túr, 30 zrekonštru­ovaných odpočívadiel, 30 samoobslužných stanovíšť, 3 dobre vybavené cykloservisy, webová stránka s plánovačmi trás a odporúčaniami a mobilná aplikácia s navigačným systémom.

Foto: Aktív Magyarország
mtb, pr nepouzivat

V roku 2022 bola zriadená aj cyklotrasa BuBa alebo Budapešť-Balaton. Tento program poskytuje cyklistom perfektnú dvojdňovú jazdu z Budapešti na Balaton. Takmer 110 kilometrov dlhá prehliadka zahŕňa návštevu rôznych vinárskych oblastí, Székesfehérvár a jazero Velencei. Stačí teda už len sadnúť na bicykel a vyraziť.

Ak ste ešte nikdy neboli na Szigetköze, je čas preskúmať túto čarovnú vnútrozemskú deltu Dunaja. Výlety loďou so sprievodcom vám pomôžu objaviť aj tento región. Ekosystém Dunajského ostrova je jedným z najkomplexnejších a najrozmanitejších v krajine a tento veslársky výlet poskytuje jednoduchú a pohodlnú rekreáciu. Je to tiež vynikajúca voľba destinácie, či už ste začiatočník, rodina s malými deťmi alebo skutočný profesionál vo veslovaní.

Foto: Visit Hungary
mtb, pr nepouzivat

Poklady z jaskýň

V Maďarsku je celkovo 40 jaskýň, ktoré je možné navštíviť. Ak budete blízko Budapešti, nenechajte si ujsť jaskyňu Pál-völgy (alebo Pavlova dolina), ktorá je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému v Maďarsku a nachádza sa v centrálnej časti, priamo v Budapešti. Verejnosti je sprístupnená už viac ako 500 rokov.

Foto: Visit Hungary
mtb, pr nepouzivat

Kvapľová jaskyňa Aggtelek je jedným z najznámejších prírodných útvarov Maďarska a od roku 1995 je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Tento jaskynný systém má rozlohu viac ako 20 000 hektárov a rozprestiera sa pod povrchom Maďarska aj Slovenska. Najväčšou a najznámejšou jaskyňou je jaskynný systém Baradla-Domica. Maďarská časť Baradla má 25 a slovenská Domica 5,6 km. Je to najnavštevovanejšia jaskyňa v tejto oblasti.

Ďalšou zaujímavou destináciou je jazero a návštevnícke centrum jaskyne Tapolca v útulnom mestečku Tapolca. Toto miesto ponúka svojim návštevníkom komplexný zážitok, pretože môžu spoznať nádherný svet krasovej oblasti a vydať sa na plavbu loďou do jaskyne.

Foto: Aktív Magyarország
mtb, pr nepouzivat

Via ferrata

Ak sa vám dovolenka ráta, len ak počas nej zažijete aj kus adrenalínu, máme pre vás tip. Via ferraty sú najjednoduchším typom skalného lezenia a zvyčajne sa dajú vyliezť aj s malým množstvom skúseností alebo tréningu. V porovnaní s inými krajinami má Maďarsko jedny z najjednoduchších ferratových ciest, pretože si zvyčajne nevyžadujú značné stúpanie. Bez problémov ich zvládnu aj deti.

Felsőtárkány je od Budapešti vzdialený jeden a pol hodiny. Via ferrata je tu ideálna pre začiatočníkov. Má krásny výhľad a nádherné, ľahko zvládnuteľné turistické chodníky.

Tatabánya má viacero via ferratových ciest s rôznymi obtiažnosťami. Ľudia dokonca hovoria, že Tatabánya je via ferratové nebo v Maďarsku. Údolie medzi Vértes a Gerecse ponúka skvelú príležitosť pre začiatočníkov, ale aj pokročilých nadšencov via ferraty.

Foto: Aktív Magyarország
mtb, pr nepouzivat

Precválajte krajinou

Hovorí sa, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta. Ak súhlasíte, niet načo čakať a poďme nakuknúť do stajne. Začínajúci jazdci môžu svoje prvé kroky na koni urobiť na lonži, pod dohľadom inštruktora. Klasickým centrom pre výučbu jazdy na koni je Národná jazdecká škola v Budapešti, ale výučbu na lonži ponúkajú jazdecké školy vo všetkých obciach. Keď inštruktor usúdi, že je správny čas, pustí vás z lonže a vy môžete zažiť tzv. skupinovú jazdu vo výbehu.

Celú krajinu pokrýva sieť značených jazdeckých trás. O konkrétnych úsekoch sa môžete informovať nielen v jazdiarňach vo vašom okolí, ale aj v mobilnej aplikácii s navigačným systémom. Väčšina stajní, jazdiarní a ubytovacích zariadení pre jazdcov organizuje jazdecké túry pod vedením skúsených sprievodcov, trvajúce od 2 – 3 hodín až po niekoľko dní, stupeň ich obtiažnosti siaha od túr pre začiatočníkov až po túry pre profesionálov. Jedna z najobľúbenejších trás vedie cez Gerecse. Môžete jazdiť na miestach, ktoré sú takmer nedostupné pre akékoľvek iné vozidlo, vidieť staré korytá riek, rokliny a hoci aj hniezdo Sokola rároha. Rovnako vzrušujúce trasy vedú cez Pilis, Bükk, Hortobágy a Balatonskú vrchovinu.

Foto: Tarkany ferrata
mtb, pr nepouzivat

Jeden tip navyše:

Ak ste športový fanúšik, v druhej polovici augusta (od 19. do 27. augusta 2023) sa u našich južných susedov uskutoční najväčšie podujatie v histórii Maďarska, majstrovstvá sveta v atletike.

Vrcholové podujatie atletiky sa v strednej Európe uskutoční po prvýkrát, v úplne novom Národnom atletickom centre, ktoré bude slávnostne otvorené v polovici júna. 14 podujatí sa uskutoční v tomto novovybudovanom Národnom atletickom centre na brehu Dunaja v južnej časti mesta. Ďalších šesť súťaží sa bude konať v krásnom centre Budapešti, pričom pre divákov bude vstup bezplatný. Bola by veľká škoda, nechať si takýto zážitok ujsť.

Foto: Aktív Magyarország
mtb, pr nepouzivat
chyba