Novým členom združenia Slovenské dedičstvo UNESCO sa stala obec Iža

Obec Iža v Komárňanskom okrese sa stala novým členom záujmového združenia právnických osôb Slovenské dedičstvo UNESCO. Rozhodli o tom v utorok 9. apríla na valnom zhromaždení v Banskej Štiavnici členovia združenia, ktorého predsedníčkou je primátorka mesta Banská Štiavnica Nadežda Babiaková. O rokovaní informuje mesto na sociálnej sieti.

13.04.2024 09:00
Rímsky vojenský tábor, Iža pri Komárne Foto: ,
Rímsky vojenský tábor pri obci Iža bol jedným z najrozsiahlejších stavebných komplexov Rimanov na sever od Dunaja.
debata

Členmi združenia sú správcovia lokalít svetového dedičstva UNESCO na Slovensku. V obci Iža sa nachádza lokalita svetového dedičstva Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes, ktorá bola v roku 2021 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

„Slovenské lokality svetového dedičstva sú výnimočné pamiatky, ktoré si zaslúžia viac povedomia medzi obyvateľmi našej krajiny a zahraničia, a to je aj jednou z úloh združenia Slovenské dedičstvo UNESCO,“ uvádza samospráva s tým, že okrem prijatia nového člena sa valné zhromaždenie zaoberalo aj hospodárením v roku 2023, novou webovou stránkou a prípravou propagačných predmetov združenia.

Rímsky vojenský tábor v Iži vznikol počas markomanských vojen okolo roku 175 a žilo v ňom odhadom 500 až 700 vojakov. Je zapísaný v UNESCO ako súčasť západného Dunajského Limesu.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Iža #Rímska ríša