Pri syslej lúke na Muránskej planine vzniká nový rodinný park Obrovisko

Pri sysľovisku Biele vody na Muránskej planine vzniká nový rodinný park s názvom Obrovisko. Areál, ktorého súčasťou budú drevené sochy mýtických obrov, kontaktná minizoo i zážitkové ubytovanie, plánujú pre verejnosť otvoriť koncom apríla, ročne by tam chceli privítať viac ako 20.000 návštevníkov, uviedla manažérka projektu Eva Balážová.

16.04.2024 10:00
debata

Rodinný park Obrovisko sa nachádza na svahu oproti známemu sysľovisku pri obci Muráň a v súčasnosti sa v areáli realizujú posledné dokončovacie práce. Za projektom stojí dvojica podnikateľov z Revúcej, ktorá v Muráni prevádzkuje aj penzión. Hlavnou myšlienkou nového areálu bolo rozšíriť v regióne služby v oblasti cestovného ruchu a podporiť rozvoj turizmu na Muránskej planine.

„Chceli sme urobiť niečo, čo by bolo naozaj zaujímavé, aby to pritiahlo turistov z celého Slovenska i okolitých krajín. Aby ľudia na Gemeri ostali o niečo dlhšie ako obvykle, aby sme neboli len tranzitným miestom, cez ktoré sa prejde, ale aby sme boli destináciou, do ktorej sa chodí za nejakým konkrétnym zážitkom,“ skonštatovala Balážová.

Koncept rodinného parku Obrovisko je prepojený aj s tvorbou revúckeho rodáka Gustáva Reussa a jeho dielom Hviezdoveda.

„Na toto dielo nadväzujeme asi po 170 rokoch, keď sa obri rozhodli, že sa vrátia späť na Gemer a zistia, ako sa veci zmenili,“ priblížila Balážová.

V areáli tak budú môcť návštevníci nájsť niekoľko drevených sôch mýtických obrov nazvaných Nomád, Machoš či Bažúr, jeden z obrov bude slúžiť aj ako fotopoint s výhľadom na Muránsku planinu.

Súčasťou areálu je tiež rozprávkovo-náučný chodník či kontaktná minizoo, v ktorej návštevníci nájdu kamerunské ovce a kozy, zajace, alpaky či poníky. Rodinný park bude ponúkať aj ubytovacie služby v troch chatkách s ohniskom, ktoré sú pomenované po jednotlivých obroch.

„Ide o zážitkové ubytovanie medzi stromami, kde sú návštevníci spojení s prírodou. Je tu suchá toaleta, ale chatky sú, naopak, vybavené moderne,“ dodala Balážová.

Zámer vybudovať nový rodinný park pri sysľovisku víta i samospráva. „Myslím si, že je to projekt, ktorý prinesie niečo inovatívne do Muráňa a prispeje k rozvoju regiónu,“ skonštatoval starosta obce Muráň Roman Goldschmidt.

Ako prínos pre cestovný ruch vníma investíciu aj národný park Muránska planina, v ochrannom pásme ktorého sa areál nachádza.

V rodinnom parku Obrovisko by chceli ročne privítať vyše 20.000 návštev­níkov, investícia ešte pred dokončením areálu predstavuje viac ako pol milióna eur. Projekt prinesie i vznik nových pracovných miest, počas letnej sezóny by tam malo pracovať približne 20 ľudí.

„Areál bude otvorený každý deň v týždni, oficiálne otvorenie plánujeme koncom apríla,“ prezradila Balážová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muráň #sysle #Sysľovské polia