Kvôli nedisciplinovaným turistom zablokujú výhľad na ikonickú horu

Mesto Fudžikawagučiko sa chystá vztýčiť bariéru, aby zaclonilo výhľad na horu Fudži z miesta, odkiaľ si ju s obľubou fotografujú turisti. Dôvodom je nedisciplinovanosť a príliš veľký počet predovšetkým zahraničných turistov, ktorí na miesto prichádzajú, píše denník The Guardian.

28.04.2024 08:00
Japonsko, Osaka, Fudži, Fuji, čerešne, sakura Foto:
Hrad Osaka a rozkvitnutá čerešňa s pozadím pohoria Fuji.
debata

Sieť dosahujúca výšku 2,5 metra a dĺžku 20 metrov by mohla byť natiahnutá už budúci týždeň, uviedol podľa denníka The Guardian jeden z predstaviteľov mes­ta.

„Mrzí nás, že to musíme urobiť, ale niektorí turisti nerešpektujú pravidlá,“ vyhlásil úradník. Poukázal okrem iného na to, že turisti za sebou zanechávajú odpadky a porušujú dopravné predpisy.

Takmer symetrická aktívna sopka Fudži, ktorá meria 3776 metrov, sa nachádza juhozápadne od Tokia a figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO. Najvyššiu horu Japonska je možné v meste Fudžikawagučiko fotografovať z rôznych miest, zvlášť obľúbená je ale vyhliadka, kde sa hora Fudži týči za jedným z obchodov reťazca Lawson, ktoré sú pre Japonsko typické.

Vzhľadom na spomínanú kombináciu „sa na sociálnych sieťach rozšírila informácia, že toto miesto je veľmi japonské“, povedal denníku The Guardian predstaviteľ mesta. Podľa neho prevažne zahraniční turisti neustále zapĺňajú kus chodníka oproti obchodu Lawson.

Opatrenie má tiež chrániť neďalekú zubnú kliniku pred turistami, z ktorých niektorí v okolí parkujú bez povolenia, a dokonca v túžbe po dokonalom zábere lezú na strechu budovy, povedal úradník.

Mesto vyjadrilo ľútosť, že muselo ku „krajnému opatreniu“ siahnuť, nie je ale zďaleka jediné, ktoré davy nedisciplinovaných turistov trápia.

Od tohto leta budú musieť turisti, ktorí chcú vystúpiť na horu Fudži, zaplatiť poplatok 2000 jenov. Pre spoplatnenie sa japonské úrady rozhodli preto, že je chodník preľudnený, čo vyvoláva zvýšené riziko nehôd a obavy z ničenia životného prostredia v oblasti.

Mesto Kjóto zase kvôli preplnenosti a nevhodnému správaniu zakáže turistom vstup do postranných uličiek štvrti Gion, ktorá je tradičným domovom gejší a ktorá patrí k najobľúbenejším cieľom návštevníkov Kjóta.

Do Japonska teraz mieri rekordné množstvo turistov; v marci prvýkrát mesačný počet návštevníkov presiahol tri milióny, píše The Guardian.

Najviac ľudí pricestuje do Japonska z Južnej Kórey, nasledujú Taiwan a Čína, uvádza japonská tlačová agentúra Kjódó.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko