Ocenenie od Google Zlatý špendlík získal v Banskobystrickom kraji Fiľakovský hrad

Fiľakovský hrad získal ocenenie Zlatý špendlík. Stal sa jedným z ôsmich hradov a zámkov na Slovensku, ktoré toto ocenenie získali. Na základe používateľských recenzií ho udeľuje spoločnosť Google.

21.08.2023 10:00
fiľakovo, fiľakovský hrad Foto: ,
Fiľakovský hrad
debata

Ocenenie si prevzala Valéria Budaiová, zastupujúca riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove (HMF), pod ktorého správu Fiľakovský hrad patrí. Podľa jej slov je cena pre Fiľakovský hrad prekvapením, a to najmä pre silnú konkurenciu hradov a zámkov v Banskobystric­kom kraji.

„Zároveň nás však utvrdzuje v tom, že napriek nízkemu počtu pracovníkov to, čo robíme, robíme dobre. Snahou nášho mladého kolektívu zamestnancov je sprístupniť pre turistov históriu hradu a mesta nielen formou zaujímavých výstav, ale aj pomocou neustálych inovácií,“ uviedla Budaiová.

Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľuje prvýkrát, a to v kategórii hradov a zámkov. Ocenené kultúrne pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií.

Prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade, ktorý je dominantou mesta, pochádza z roku 1242. V 16. storočí bol hrad pre turecké ohrozenie prebudovaný na mohutnú renesančnú pevnosť. Hrad vyhorel koncom 17. storočia, od roku 2008 je v správe HMF, ktoré systematicky pracuje na obnove pamiatky a zriaďovaní stálych expozícií v jeho areáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Fiľakovský hrad