Top hradom v Košickom kraji je podľa recenzií Spišský hrad. Získal Zlatý špendlík

Top hradom alebo zámkom Košického kraja sa podľa internetových recenzií stal Spišský hrad. Ocenenie Zlatý špendlík - Po stopách slovenských hradov a zámkov si v týchto dňoch prezvala zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková. Skonštatovala, že ocenenie je okrem iného aj vyjadrením úspechu práce múzejníkov.

22.08.2023 08:00
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata

„Je to tiež záväzok týkajúci sa ochrany, správy i prezentácie tejto pamiatky a skĺbenie všetkých týchto aspektov aj v budúcnosti. Spišský hrad je jedinečný a unikátny a spája históriu a architektúru so súčasnými zážitkami,“ skonštatovala Uharčeková Pavúková.

Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google. Spišský hrad je už od roku 1993 zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. História tohto územia sa začala písať už počas mladšej doby kamennej. Novodobú históriu začal písať až v 12. storočí, keď sa Spiš stal súčasťou Uhorska.

Hrad zažil mongolské nájazdy či vpády husitov. Jeho poslednými vlastníkmi boli Čákiovci, ktorí na stavbe urobili aj posledné úpravy. Osudným sa pamiatke stal požiar z roku 1780 a odvtedy už len chátrala a pomaly sa menila na ruinu.

Dominanta Spiša sa rozpína nad obcou Žehra a každoročne láka na svoje hradby desaťtisíce návštevníkov. Len minulý rok túto historickú kultúrnu pamiatku navštívilo takmer 120.000 návštev­níkov.

Ocenenie Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľuje prvýkrát a to v kategórii hradov a zámkov. Osem ocenených kultúrnych pamiatok bolo vybraných na základe viacerých kritérií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský hrad