Žiadna panika! Viete, čo spraviť, keď vás na výlete prekvapí búrka?

Pri búrkach je dôležité nájsť si čo najskôr bezpečný úkryt. Ideálne v budove chránenej bleskozvodom či v aute. V prípade povodní je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

27.07.2023 13:00
debata

Počas búrok by sa ľudia nemali zdržiavať na otvorenom priestranstve, pri otvorených lokalitách vodných plôch a v ich blízkom okolí.

„Opustite vrchol a hrebene hôr, postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí,“ odporučil úrad.

Apeluje na ľudí, aby sa počas turistiky snažili prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén.

„Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny,“ doplnil.

Pri ústupe pred búrkou odborníci odporúčajú robiť menšie kroky a ruky držať pri sebe. „Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov,“ ozrejmili. Ľudia by pri búrkach mali podľa nich tiež zamedziť kontaktu s vodivými predmetmi. Odporučili tiež vypnúť elektronické zariadenia, akými sú mobil, rádio alebo televízor.

Pri vzniku povodní sa treba podľa ÚVZ riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. „Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrky