Zo starej zbrojnice vzniklo v Liptovskej Tepličke múzeum s rozhľadňou

Starú hasičskú zbrojnicu v rázovitej podhorskej obci Liptovská Teplička (okr. Poprad) zmenili na múzeum s vyhliadkovou vežou a infocentrom. Budovu v centre obce sa samospráve podarilo zrekonštruovať a nadstaviť. Aktuálne v jej muzeálnej časti približujú 400. ročnú históriu obce a tiež tému vysťahovalectva do zahraničia najmä v 18. storočí. Ako uviedol starosta obce Slavomír Kopáč, na projekt išlo takmer 300-tisíc eur. Samospráva ho financovala z dotácie v rámci cezhraničného programu aj rozpočtu.

29.07.2023 13:00
Liptovská Teplička Foto: ,
Liptovská Teplička
debata

S myšlienkou zriadiť múzeum v zbrojnici sa obec pohrávala už niekoľko rokov. Prvá projektová dokumentácia, ktorá predpokladala rekonštrukciu starej budovy, bola podľa Kopáča z roku 2010.

Napokon Liptovská Teplička pred dvoma rokmi uspela so žiadosťou o dotáciu v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Maďarska, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny (HUSKROUA) s názvom Cesty predkov. Počas tohto leta už vynovená budova funguje ako spomínané informačné centrum a múzeum. „Hlavnou náplňou múzea je mapovať cesty predkov do zahraničia. Vo vitrínach sa nachádzajú predmety spätá s našou obcou, Maďarskom aj Ukrajinou. Práve tam sa v minulosti sťahovali miestni za prácou,“ priblížila kultúrna referentka obce Katarína Fedorová. Priestory na poschodí budú patriť výstavám. Tá súčasná je venovaná 400. výročiu prvej písomnej zmienky o obci a jej vývoju.

„Najzaujímavejšou časťou budovy je vyhliadková veža, ktorá ponúka výhľady na Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Smrečiny, lyžiarske stredisko, unikátne zemiakové pivničky a unikátne terasovité polia, ktoré sa tiahnu celou obcou,“ dodala Fedorová.

Infocentrum zase ponúka informácie návštevníkom, čo sa týka turistických aktivít, ale aj športových, kultúrnych a ďalších podujatí v obci ležiacej pod Kráľovou hoľou i okolí. „Liptovská Teplička je zaujímavá obec a turistom vie ponúknuť veľmi veľa. Máme charakteristickú krajinnú štruktúru, ale aj turistické chodníky, ktoré sú súčasťou turistickej mapy Slovenska, a to v smere na Kráľovu hoľu, Smrečiny, či Panskú hoľu, ktorá je veľmi obľúbená u bežných turistov, ale aj v zime u skialpinistov,“ dodal starosta na margo potreby zriadiť toto centrum.

Obec Liptovská Teplička leží na rozhraní Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry. V roku 2007 získala ocenenie Dedina roka. Usiluje sa o zachovanie tradičnej kultúry a architektúry. V obci sa tiež nachádza múzeum s názvom Teplická izba.

Počas roka pripravuje viaceré podujatia vrátane Folklórnych slávností pod Kráľovou hoľou. Ich myšlienkou je stretávanie sa troch regiónov, Liptova, Horehronia a Spiša, na ktorých hraniciach sa obec nachádza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovská Teplička