V chátrajúcej Ebeczkého kúrii v Hajnáčke by mohlo vzniknúť návštevnícke centrum

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce zachrániť chátrajúcu Ebeczkého kúriu v obci Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota. V areáli by mohlo v budúcnosti vzniknúť návštevnícke centrum, ktoré bude zázemím pre Geopark Novohrad-Nógrád. Uzatvorenie zmluvy o budúcej kúpnej zmluve odsúhlasili na júlovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK krajskí poslanci.

04.08.2023 13:00
debata

Myšlienka zachrániť chátrajúcu kúriu vznikla v regióne už pred niekoľkými rokmi, BBSK sa ňou začal zaoberať minulý rok. Kraj dal spracovať statický posudok i znalecký posudok k cene nehnuteľnosti. Aktuálne sa realizuje aj príprava zadania k štúdii využitia objektu kúrie a areálu, v ktorom sa nachádza.

„Po spracovaní štúdie využitia objektu sa začne pripravovať projektová dokumentácia, z ktorej bude známy aj odhad ceny rekonštrukcie. Postupne sa kreuje aj pracovná skupina a partnerstvo viacerých organizácií, ktoré budú na využití a prevádzke objektu v budúcnosti participovať,“ priblížila pre TASR hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Zámerom BBSK je v spolupráci s partnermi vybudovať v kúrii návštevnícke centrum, ktoré by vytváralo zázemie pre Geopark Novohrad-Nógrád. Kúpu nehnuteľností v zmluve o budúcej kúpnej zmluve podmieňuje tým, že zo záverov analýz vyplynie, že areál je vhodný na realizáciu zámeru a rekonštrukcia objektov nebude predstavovať neprimeranú finančnú záťaž na rozpočet kraja.

Všeobecná hodnota nehnuteľností bola na základe znaleckého posudku stanovená na vyše 145.000 eur. V prípade ďalšieho postupu sa BBSK chce pri realizácii projektu v budúcnosti uchádzať o zdroje z cezhraničného programu Interreg v rámci výzvy zameranej na rozvoj turistických destinácií.

Ebeczkého kúria v Hajnáčke je klasicistický objekt zo začiatku 19. storočia. Súčasťou areálu, ktorý je jeho vlastníkmi dlhodobo nevyužívaný, je okrem vidieckej kúrie aj sklad poľnohospodárskych produktov, sklad obilia a vrátnica.

„Kúria potrebuje kompletnú rekonštrukciu, pričom cieľom projektu je záchrana tohto objektu s vysokou historickou a spoločenskou hodnotou pre región,“ dodala Štepáneková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj