Cyklisti v okolí Štúrova môžu využívať novú cyklotrasu

Cyklisti v slovensko-maďarskom pohraničí môžu využívať novú cyklotrasu na úseku Štúrovo a Chľaba. Vybudovaná bola v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko - Maďarsko, informovala štúrovská radnica.

24.01.2024 13:00
debata

Výstavba 17 kilometrov dlhej cyklotrasy v hodnote takmer 2,1 milióna eur bola ukončená v závere minulého roka. Na realizácii projektu Bike Paradise spolupracovali obec Ipolydamásd, mesto Štúrovo a Európske zoskupenie územnej spolupráce Ister Granum.

Úsek medzi Štúrovom a Chľabou je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 6. Cyklotrasa vedie cez katastrálne územie obcí Štúrovo, Kamenica nad Hronom a Chľaba.

Na protipovodňových hrádzach Dunaja, Hrona a Ipľa bolo vybudovaných 6,5 kilometra cyklocesty, ďalšia časť bola vyznačená na miestnych komunikáciách nižšej kategórie a na cestách III. triedy.

Cyklotrasa vedie cez most spájajúci obce Chľaba a Ipolydamásd do Maďarska, kde sa napája na už vybudovaný úsek Ipolydamásd – Szob. Cyklisti sa po tejto trase dostanú až do Budapešti.

V rámci projektu vznikla aj úplne nová cyklotrasa na brehu rieky Ipeľ medzi obcami Ipolydamásd a Letkés na maďarskej strane.

Nová cyklotrasa je nájazdovou trasou na EuroVelo 6. Starosta obce Ipolydamásd Ferenc Rományik je presvedčený, že prispeje k rozvoju turizmu v regióne.

Výstavba nových cyklotrás v lokalite povodia rieky Ipeľ by mala pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štúrovo #cyklotrasa