Cyklotrasu medzi Zvolenom a Sliačom rozšíria

Existujúcu cyklotrasu medzi Zvolenom a Sliačom rozšíria. V súčasnosti Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje verejné obstarávanie zhotoviteľa projektovej dokumentácie, informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. Dodala, že šírka trasy je v súčasnosti približne dva metre a plán je rozšíriť ju na približne 3,5 metra.

05.02.2024 09:45
debata

Ďalším dôležitým míľnikom na tento rok je podľa nej podanie návrhu na vydanie územného rozhodnutia pre cyklotrasu Zvolen – Hronská Breznica.

„Vlani kraj dokončil aj štúdie na Pohronskú vetvu, ktorá vedie od Telgártu po Hronský Beňadik v dĺžke približne 180 kilometrov,“ uviedla s tým, že dokončená je aj štúdia realizovateľnosti Donovalskej vetvy v dĺžke 38 kilometrov.

Tieto cesty sú podľa nej náročné na výstavbu najmä pre majetkové vysporiadanie práv k pozemkom. Spomenula, že BBSK vlani začal s majetkovoprávnym vysporiadaním pozemkov na ceste medzi Zvolenom a Banskou Bystricou v úseku Vlkanová – Sliač. Kraj tiež na rozvoj cykloturistiky v Národnom parku Muránska Planina získal zdroje z plánu obnovy.

Medzi významné aktivity rozvoja turistiky na bicykli vlani v kraji podľa Jóbovej patrilo ukončenie výstavby cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.

Prvá etapa otvorenej trasy má 7,7 kilometra a spája Poltár s obcou Hrnčiarska Ves. Otvorenie druhej etapy medzi Hrnčiarskou Vsou a Rimavskou Sobotou v dĺžke 21 kilometrov je naplánované na jar tohto roku.

Táto časť trasy je v celkovej hodnote viac ako sedem miliónov eur, z ktorých BBSK získal približne 4,9 milióna eur z eurofondov.

Informácie o trasách v BBSK sú dostupné na stiahnutie do smart telefónov. Umožňuje to platforma na webe www.zahoramizadolami.sk. „V súčasnosti v nej cyklisti nájdu viac ako 170 tipov na výlety,“ priblížila riaditeľka.

V Banskobystrickom kraji je viac ako 4000 kilometrov značených cyklotrás. Patria tam aj Krížna vo Veľkej Fatre a Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách, čo sú v rámci Slovenska najvyššie položené miesta dostupné po značených trasách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #cyklotrasa #Zvolen