Morské oko navštívilo vlani menej turistov aj cyklistov

Počet turistov, ktorí navštívili Morské oko, populárnu destináciu v prírodnej rezervácii Vihorlat, v minulom roku dosiahol 45 940.

06.02.2024 12:30
morské oko, Vihorlat, jazero, ryby, UNESCO,... Foto:
Morské oko, perla Vihorlatských vrchov. Jazero je sopečného pôvodu. Vzniklo zahradením doliny Okny mohutným zosuvom zo svahu Motrogonu a Jedlinky. Upravili ho vybudovaním priehradného múru v 80. rokoch 19. storočia. Má rozlohu 13 hektárov a hĺbku 25 m. Na západnej a severnej strane sú pieskové brehy s miernym sklonom, východná časť je strmá a kamenistá. Pobrežie je členité, ale voda krištáľovo čistá. Okolité lesy vrátane jazera sú Národnou prírodnou rezerváciou patriacou do Svetového prírodného dedičstva UNESCO v piatom, najvyššom stupni ochrany. Aj preto sú všetky vodné aktivity, vrátane rybárčenia, člnkovania či kúpania zakázané.
debata

Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na svojej oficiálnej webovej stránke spresnila, že medzi návštevníkmi bolo aj 1859 cyklistov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenali pokles návštevnosti o viac než jedno percento.

Najvyššiu jednodňovú návštevnosť zaznamenala správa CHKO 5. augusta, a to 749 turistov, zatiaľ čo 16. júla bolo v lokalite najviac cyklistov, celkovo 51. Počas obdobia od Vianoc do Silvestra prilákalo Morské oko 1728 návštevníkov vrátane 15 cyklistov, pričom najnavštevovanejším dňom tohto obdobia bol 27. december.

V rámci letnej turistickej sezóny v roku 2023 Morské oko zaznamenalo 24 727 návštev­níkov, z toho 1112 cyklistov, čo oproti predchádzajúcej sezóne predstavuje pokles o 638 návštevníkov a o 14 cyklistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Morské oko #vihorlat