Talianska kuchyňa: zdravie a fantázia

Začína sa Týždeň talianskej kuchyne vo svete, počas ktorého možno spoznať aj na Slovensku zdravé talianske špeciality aj mnohé vína. Dve talianske šéfkuchárky budú učiť slovenských študentov pripravovať talianske jedlá. Talianska kuchyňa kandiduje na zápis do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a Rím je pripravený sa stať hostiteľským mestom pre EXPO 2030.

16.11.2023 00:00
Taliansko 22, Pr, nepouzivat Foto:

Týždeň talianskej kuchyne vo svete je už populárnou iniciatívou. Jej aktuálny ôsmy ročník je venovaný téme Talianske stolovanie: zdravie s chuťou. Na Slovensku máme príslovie: Láska ide cez žalúdok. Platí to isté aj v diplomatických vzťahoch?

Všetky talianske veľvyslanectvá a konzuláty na svete participujú na tomto dôležitom podujatí, pripravia si vlastné programy. My na Slovensku chceme dať dôraz na náš potravinársky priemysel, tradície a produkciu vína. V Taliansku máme rovnaké príslovie o láske a žalúdku, venujeme veľkú pozornosť tomu, čo jeme. Nejde len o jedlo, ale aj o pohostinnosť. Dôležitou súčasťou diplomacie sú stretnutia, ktoré by sa mali odohrávať v príjemnej, uvoľnenej atmosfére. Ide predsa o dôveru. Vtedy sa dá diskutovať a rozvíjať vzájomné vzťahy.

Máte nejaké osvedčené talianske jedlo, ktoré má rád každý?

Jedným z najpopulárnejších je dezert tiramisu. Hostia sa však tešia aj vtedy, keď podávame ryby, čerstvé cestoviny ako ravioli a tortellini na trošku iný spôsob, ako sú zvyknutí. Vždy je však dobré začať tradične, jedlom, ktoré ľudia už poznajú, a potom ukázať niečo menej známe. Ťažšie je to s regionálnymi pokrmami, tie treba hosťom vysvetliť, ale niekedy podávame aj takéto špeciality.

Vlani ste do Bratislavy pozvali michelinských šéfkuchárov, bratov Alexa a Vittoria Manzoniovcov z Bergama. Tento rok budú špeciálnu večeru pre gourmetov pripravovať dve šéfkuchárky – Anna Maria Migliara a Palma Grassi. Predstavíte nám tieto dámy?

Každý rok chceme v rámci Týždňa talianskej kuchyne ponúknuť niečo iné. Vlani sme s bratmi šéfkuchármi zožali veľký úspech, teraz sme chceli pozvať ženy šéfkuchárky. Obe kedysi pracovali v rôznych sektoroch poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu a dnes sa venuju vareniu na profesionálnej úrovni. Sú tak príkladom, ako prijať nové výzvy a dostať sa k vytúženej profesii, hoci začínali s odlišnými skúsenosťami a vydali sa po netradičnej ceste. Počas svojho pobytu na Slovensku budú mať možnosť zdieľať svoje kuchárske zručnosti aj so študentmi dvoch hotelových škôl – jednej bratislavskej a jednej nitrianskej, kde sa študenti učia aj taliančinu.

Pre študentov bude iste výborná skúsenosť vyskúšať si varenie so skutočnými talianskymi šéfkuchárkami.

Určite, Anna Maria aj Palma im ukážu, ako to robíme v Taliansku, čo je pre nás dôležité: ide hlavne o kvalitu ingrediencií a spôsob prípravy, špecifický čas prípravy. To bolo pre nás hlavné. Poradili sme sa preto s talianskou šéfkuchárskou asociáciou, aby nám odporučili vhodných ľudí. Preto príde Anna Maria Migliara pôvodom zo Sicílie, ktorá však vyrastala v Kanade a dnes žije v Parme. Dokáže pripravovať široké spektrum receptov, nielen z juhu Talianska, kde sa jedáva veľa rýb, zeleniny, ale aj cestoviny typické pre Región Emilia Romagna. Študentom z bratislavskej hotelovej školy na Mikovínyho ulici predvedie varenie minestrone – vy Slováci totiž polievky jedávate veľmi často. Vysvetlí dôležitosť čerstvej zeleniny, ako ju vybrať a ako sa polievka mení v závislosti od ročného obdobia. Naučí ich tiež pripravovať cestoviny s morskými plodmi, bude so študentmi diskutovať o zdraví a udržateľnosti, čo zahŕňa výber čerstvých potravín, ktoré pochádzajú z blízkeho okolia. Na Slovensku síce nemáte more, no jedlá s morskými plodmi tu nájdete v mnohých reštauráciách. Sami študenti sa to chceli naučiť. Palma Grassi je tiež z Parmy, a v Nitre ukáže, ako sa správne pripravujú bolonské lasagne, aby chutili presne tak, ako talianske lasagne.

Catherine Flumiani, talianska veľvyslankyňa na... Foto: OUR MEDIA SR - ADteam (sponzorovaný obsah)
Taliansko book square.jpg 2, pr, nepouzivat Catherine Flumiani, talianska veľvyslankyňa na Slovensku

Na slávnostnej večeri bude podávať k jedlám od šéfkuchárok aj talianske vína.

Dopyt po talianskych vínach sa stále zvyšuje, tvoria 38 percent z importovaných vín určených pre reštaurácie. S obchodnou komorou chceme zvyšovať povedomie o talianskych vínach, máme totiž 545 rôznych odrôd hrozna, to je najviac na svete. Preto chceme predstaviť aj tie menej známe. Na večeri v Bratislave pre hostí veľvyslanectva someliér z vinárstva Mezzacorona z Trentina predstaví jednotlivé vína, bude to šumivé víno Trento DOC, suché biele víno Pinot Grigio, červené víno Teroldego Rotaliano a sladké víno Moscato Giallo.

Spoločnou témou všetkých podujatí počas Týždňa talianskej kuchyne na Slovensku bude stredomorská kuchyňa. Prečo sa považuje za súčasť správneho a zdravého životného štýlu?

Ešte by som dodala, že do nášho talianskeho týždňa je zapojených aj niekoľko reštaurácií v Bratislave a Nitre, ktoré budú podávať špeciálne talianske menu. Zoznam reštaurácií nájdete na stránke veľvyslanectva. Pre talianske jedlá sú typické čerstvé ingrediencie, ktoré väčšinou dlho nevaríme. Aj cestoviny pripravujeme al dente. Nepoužívame veľa korení. Stredomorská kuchyňa zahŕňa veľa pestrých jedál – je v nej veľa zeleniny, varenej i surovej, rýb, cestovín, ryže, ale jeme aj mäso. Dôležité je, že každý deň jeme niečo iné, čím si zabezpečíme správne množstvo živín. Keď sa k tomu pridá dostatočná fyzická aktivita, máte zdravý životný štýl. Používame olivový olej, ktorý je zdravší než živočíšne tuky. Chceme zdôrazniť chuť jednotlivých surovín, preto nepoužívame priveľa ingrediencií, nechceme chuť potlačiť priveľa omáčkami či koreniami. Preto naše šéfkuchárky ponúknu mimoriadne populárny čerstvý syr burrata, stačí k nemu olivový olej a cukina. Jednoduché jedlá sú chutné a zdravé.

Talianska kuchyňa je tiež kandidátom na zápis do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Prečo?

Návrh podal náš minister pre pôdohospodárstvo, potravinovú sebestačnosť a lesy Francesco Lollobrigida spolu s ministrom kultúry Gennarom Sangiulianom. Talianska kuchyňa je totiž široký koncept, ktorý zahŕňa starostlivosť o rodinu a priateľov, ale aj zákazníkov v reštauráciách. Ide o zachovanie kulinárskych, kultúrnych aj historických tradícií. Naša kuchyňa tiež prispieva k udržateľnosti životného prostredia, pretože mnohé talianske recepty využívajú zvyšky potravín veľmi kreatívnym spôsobom. To je dnes veľmi moderné, aby sa neprodukoval zbytočný odpad.

Už vlani sme sa bavili o kandidatúre Ríma na mesto, ktoré by v roku 2030 rado usporiadalo Svetovú výstavu. Čo je odvtedy nové?

Do rozhodnutia zostáva už len pár dní. Registrujeme záujem slovenských firiem o kandidatúru EXPO, bolo by to totiž prvé EXPO v Európe po výstavách v Dubaji a Osake. Tým by sa ekonomický rozvoj, inovácie a výskum priniesli späť do Európy. Preto to nie je len talianska kandidatúra, ale európska kandidatúra. Profitoval by z nej celý kontinent. Hovorili sme s mnohými firmami a prinieslo by im to mnohé výhody, pretože by mohli zviditeľniť Slovensko. Rím je schopný prijať ďalších turistov, už dnes ich máme dvadsať miliónov ročne. Návštevníci si v Ríme ľahko môžu zorganizovať stretnutia s ďalšími medzinárodnými firmami, je totiž ľahké priletieť do Ríma aj z Bratislavy. V podstate to dáva zmysel, aby sa EXPO konalo v meste, ktoré má dobré spojenie so svetom. Mnohí ľudia návštevu výstavy EXPO spoja s turizmom, navštívia aj ďalšie talianske mestá a vyberú sa aj do ďalších európskych miest.

Môžete spomenúť nejaký film o talianskej kuchyni?

Je len málo talianskych filmov, v ktorých by sa nejedlo. Slávny je film Alberta Sordiho Američan v Ríme z roku 1954, kde sa chce Sordi podobať na mladého Američana a skúša žiť bez cestovín, ale keď zbadá makaróny, nemôže odolať a povie: Makaróny, vyprovokovali ste ma a teraz vás zjem. Je to talianska filmová klasika, veľmi odporúčam tento film.

chyba