Pivo za pár centov! Cestovný ruch prekvitá vďaka lacnote, východoeurópsky raj objavili Česi aj Nemci

Že pivo nie je takým silným lákadlom, aby niekto zbalil kufre a vybral si dovolenkovú destináciu podľa jeho ceny? Stačí si spomenúť na Oktoberfest, ktorý z pitia tohto chmeľového nápoja spravil nadnárodný sviatok a domáci aj tisícky turistov sú ochotní zaplatiť za veľký pohár aj 15 eur.

31.10.2023 06:00
debata (9)
Bulharsko je obľúbenou destináciou pre...
Bulharsko, Šipka
+6Plovdiv

Východoeurópska destinácia, ktorá, naopak, láka na nízke ceny, má však okrem piva aj ďalšie obdivuhodné krásy a atrakcie – nádherné piesočnaté pláže a historické mestá.

Reč je o Bulharsku, ktoré po pandémii zaznamenáva takmer návrat k turistickému normálu.

Očakáva sa, že do konca roka počet návštevníkov tejto krajiny dosiahne 75 % objemu turizmu z roku 2019, ktorý bol podľa Svetovej rady pre cestovný ruch a cestovný ruch pre toto odvetvie zatiaľ vrcholným.

Hlavná časť zahraničných turistov v Bulharsku pochádza z Rumunska, Poľska, Nemecka, Českej republiky a Spojeného kráľovstva.

Očakáva sa, že odvetvie v tomto roku vytvorí 17 500 pracovných miest, teda celkovo dosiahne viac ako 287 000.

nepouzivat, Bulharsko, Buzludža Čítajte viac Komunistická Buzludža, slávny 'lietajúci tanier', stále fascinuje turistov aj expertov

Kde pivo stojí menej ako euro

Návštevníci Sofie, hlavného mesta Bulharska, sú podľa miestnych predstaviteľov prekvapení tým, čo vidia. Na rozdiel od veľkých európskych miest, kde môžete stretnúť ľudí všetkých národností, v Sofii sú ľudia na uliciach väčšinou miestni a väčšina z nich je veľmi priateľská.

Na rozdiel od väčších a kozmopolitnejších miest je jednoduchšie stretnúť sa a porozprávať sa s miestnymi obyvateľmi.

V Sofii si ľahko nájdete priateľskú spoločnosť a strávite skvelý večer sedením v parku pred Národným divadlom s dvojlitrovou fľašou piva, ktorá vás bude stáť menej ako 1 euro.

Bulharsko je krajina, kde sa môžete baviť a mať dobrý život, hovoria miestni.

Bezplatné prehliadky Sofie

Turistickí sprievodcovia v Sofii sú zaneprázdnení vďaka návalu turistov. Tomislav Raškov, ktorý prevádzkuje bezplatné pešie túry, hovorí, že mesto je „kombináciou mnohých rôznych štýlov, období a kontrastov, ktoré možno vidieť najmä v historickej časti“.

Hovorí, že Námestie tolerancie v Sofii je jedným z mála miest na svete, kde máme možnosť vidieť mešitu, synagógu, katolícku katedrálu a dva pravoslávne kostoly na jednom mieste.

Sofia, Bulharsko Foto: SHUTTERSTOCK
Sofia, Bulharsko Sofia, Bulharsko

Bulharská lyžovačka

Bulharsko nie je len plážovou destináciou a okrem historických miest tu nájdete aj hory, ktoré v zime ponúkajú skvelú lyžovačku za zaujímavé ceny.

Napríklad Bansko je známe ponukou lacnej lyžiarskej dovolenky na 75 kilometroch zjazdoviek, ktorá zahŕňa aj relax v termálnych prameňoch.

Lyžiarske stredisko Borovec sa nachádza v provincii Sofia, na lyžovanie a snowboarding je tu k dispozícii 58 kilometrov zjazdoviek. Borovec pozostáva z troch prepojených lyžiarskych stredísk Sitnyakovo, Yastrebets a Markudjik, ktoré sú prepojené kabínkovou lanovkou a modernými sedačkovými lanovkami. Stredisko má viac ako 120-ročnú tradíciu.

Pamporovo sa nachádza v provincii Smolyan a má k dispozícii 30 kilometrov urpavených svahov. Lyžiarske stredisko sa rozprestiera okolo vrcholu Snežánka, hora je ľahko rozpoznateľná už z diaľky vďaka 156 metrov vysokej televíznej veži. Pamporovo je vynikajúcou voľbou pre najmä začiatočníkov, ale užijú si tu aj pokročilí lyžiari.

Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Rebríček: Toto sú najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Aj vaše? Lefkada, Grécko, ostrov, pláž, Iónske more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Karibik Európy: Tento pestrý ostrov vyrazí dych svojou exotickou vizážou kniha, žena, čítanie, dovolenka, oddych, pláž, more Čítajte viac Plážová destinácia je zúfalá: Pretrhnutie Kachovky spôsobilo výrazný pokles turistov

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Bulharsko