Na Oravskej lesnej železnici opravujú časť trate

Oravská lesná železnica je v týchto dňoch pre verejnosť zatvorená. Dôvodom je čiastková oprava trate. Informovala o tom riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

01.11.2023 09:00
Oravská lesná železnica Foto: ,
Oravská lesná železnica.
debata

Riaditeľka vysvetlila, že každodenná prevádzka, ale predovšetkým hlavná letná turistická sezóna sa výrazne odzrkadlia na zhoršenom technickom stave železničnej trate.

„Na základe rôznych meraní trate a odborného stanoviska múzeum každoročne investuje do opravy vytypovaných úsekov trate,“ priblížila.

Práce robia po skončení hlavnej letenej turistickej sezóny. Aktuálne opravujú priepust. Podľa riaditeľky počas prác demontujú 107 metrov pôvodných koľajových polí, železničný zvršok nahradia novým a koľajové lôžko zväčšia o novú ochrannú vrstvu.

Zdôraznila, že všetky práce musia spĺňať požadované stavebné, technické a bezpečnostné normy na prevádzku železničných dráh a budú trvať jeden mesiac.

„Veríme, že nedôjde k výraznému zhoršeniu klimatických podmienok a budú načas ukončené,“ skonštatovala Jagnešáková.

Oravská lesná železnica je v novembri každoročne zatvorená aj z dôvodu údržby vozového parku železnice.

„Pre verejnosť ju plánujeme otvoriť 3. decembra, keď pripravujeme podujatie Mikulášska jazda,“ povedala riaditeľka. Finančné náklady spojené s opravou trate sú vo výške 79 500 eur s DPH. Múzeum investíciu financuje z vlastných príjmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská lesná železnica