Pohľad z vesmíru v noci ukazuje KĽDR ako "čiernu dieru"

Severná Kórea je cez deň desivou, pred svetom uzavrenou diktatúrou. Ešte depresívnejší pohľad ale ponúka v noci, keď úplne zmizne a zmení sa na ostrov temnoty, čiernu dieru pohlcujúcu svetlo - aspoň pri pohľade z vesmíru. Napísal to spravodajský server The Atlantic Cities.

28.02.2014 06:00
APTOPIX Space Station North Korea Foto:
Fotografia z 30. januára 2014, ktorú zverejnila NASA koncom februára, ukazuje Severnú Kóreu - tmavú plochu medzi Južnou Kóreou vpravo a Čínou vľavo. V strede vidno svetielka zo severokórejskej metropoly Pchjongjangu.
debata

Uvedený pohľad ponúkla posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), keď urobila snímky povrchu našej planéty v noci. Záber Kórejského poloostrova ukazuje priepastný rozdiel medzi Južnou Kóreou, ktorá vďaka záplave svetelných zdrojov v noci žiari ako ohnivé more, a Severnou Kóreou, ktorá sa stáva temnou plochou so slabou iskričkou trojmiliónového hlavného mesta Pchjongjangu. Na severokórejskú tmu nadväzuje rozsvietený sever Číny.

Nepriehľadný plášť, ktorý si KĽDR v noci oblieka, je výsledkom povinného vypínania elektriny v rámci snahy krajiny čo najviac ušetriť. Napriek tomu sú dodávky energie v Severnej Kórei sporadické a nespoľahlivé a tí, ktorí ich majú, často dostávajú elektrinu len niekoľko hodín denne, uviedla pred časom správa U.S. News & World Report.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #ISS #elektrina #tma #čierna diera