Tiene v karibskom raji: Portoriko je ostrov snov, no bankrotu nezabránil ani Ricky Martin

Portoriko je ostrovný štát s rozlohou 9 104 km2 (približne ako Prešovský kraj) vo Veľkých Antilách v Karibskom mori, východne od Dominikánskej republiky.

10.06.2017 07:00
Portoriko, Puerto Rico, San Juan, Karibik Foto:
San Juan, Portoriko
debata

Objavil ho 19. novembra 1493 Krištof Kolumbus a dal mu meno San Juan (svätý Ján). Neskôr si ostrov vymenil meno so svojím hlavným mestom – „Bohatým prístavom“ (španielsky Puerto Rico).

Staršia časť mesta sa tiahne na podlhovastom ostrove, ktorý je oddelený od pevniny asi 100 metrov širokým pásom vody. Metropola má najmä na pobreží nádherné historické budovy.

Pozoruhodná je napríklad veľká pevnosť El Morro na severe, neďaleko slávnej ulice Fortaleza alebo San Sebastian. Mesto pred nájazdmi pirátov kedysi ochraňovala hrubá a asi 10 kilometrov dlhá hradba.

Svietiaca voda, teleskop aj Jennifer Lopezová

K hlavnému portorickému ostrovu (španielsky Isla Grande, anglicky Main Island) patria tri menšie ostrovy. Východne ležia turisticky obľúbené ostrovy Vieques (často nazývané aj „Isla Nena“) a Culebra.

Príspevok, ktorý zdieľa ⚘IRENE⚘ (@irenemontes73),

Opačným smerom sa nachádza neobývaný ostrov Mona, ktorý je bohatý na pestré druhy fauny a flóry.

Na Mone sa týči aj starý maják z dielne známeho architekta Gustava Eiffela, ktorý je tiež autorom slávnej Eiffelovej veže a Sochy Slobody na Liberty Islande v New Yorku.

Lákadlom hlavného ostrova je zátoka La Parguera blízko mesta Lajas, ktorej voda v noci romanticky svetielkuje a nadšení turisti tak majú nezabudnuteľný zážitok. Miliardy liliputánsych žiaroviek sú v skutočnosti drobné bičíkovce, ktoré na hladine mora fosforeskujú.

V Portoriku sa nachádza aj prírodná rezervácia El Yunke, ktorá je zároveň jediným tropickým dažďovým pralesom na území USA. Rozlohou nie je veľká, má 115 km2, no je tu veľké množstvo chránených živočíchov a rastlín, z ktorých je značná časť endemická.

Rastú tu asi dve stovky druhov stromov a medzi konármi žije mimoriadne ohrozený amazonský papagáj.

Ďalším unikátom Portorika je observatórium Arecibo s gigantickým rádioteleskopom, pomocou ktorého astronómovia hľadajú asteroidy a skúmajú vzdialené kúty vesmíru. Observatórium ponúka aj turistické prehliadky.

Najviac turistov smeruje do letoviska Isla Verde neďaleko metropoly San Juan, ktoré sa hrdí krásnymi plážami. Svojho času tu žil aj spevák Ricky Martin, ktorý z Portorika pochádza.

Mimochodom, ostrov sa môže pochváliť viacerými slávnymi rodákmi – vyrastal tu herec Joaquin Phoenix či tenistka Gigi Fernándezová a dcérou portorických imigrantov v USA je aj herečka Jennifer Lopezová.

Buenos días aj hello

Portoriko disponuje vlastnou vnútornou samosprávou – na čele Portorika stojí guvernér, v súčasnosti Ricardo Rosselló – aj parlamentom, ale za obranu a zahraničnú politiku zodpovedajú USA.

Na ostrove žije podľa údajov z minulého roka okolo 3,4 milióna obyvateľov. Väčšina z nich je španielskeho pôvodu, zvyšok tvoria černosi a mulati; väčšina Portoričanov sú katolíci.

Oficiálnymi jazykmi na ostrove sú angličtina a španielčina, dominuje však jednoznačne španielčina, anglicky hovorí len asi štvrtina obyvateľov. Oficiálnou menou Portorika je americký dolár.

Príspevok, ktorý zdieľa Olga (@olgacolon),

Portoriko bolo od začiatku 15. storočia španielskou kolóniou. Pôvodní obyvatelia Taínovia vzápätí po kolonizácii vymreli a na prácu na plantážach sa privážali černosi.

Po španielsko-americkej vojne v roku 1898 získali Portoriko – rovnako ako Kubu, Filipíny a ostrov Guam – Spojené štáty Americké.

V roku 1917 získali Portoričania americké občianstvo. Presne o 30 rokov neskôr sa konali prvé voľby, v ktorých si Portoričania sami zvolili svojho guvernéra; dovtedy ho vždy menoval prezident USA.

V prvej polovici 20. storočia sa v Portoriku uskutočnilo niekoľko protiamerických povstaní. V novembri 1950 vykonali dvaja Portoričania z hnutia za nezávislosť Portorika neúspešný atentát na amerického prezidenta Harryho Trumana.

V roku 1952 prijali Portoričania novú ústavu, na základe ktorej sa ich krajina 25. júla 1952 stala voľne pridruženým štátom USA.

Bude Portoriko 51. štátom USA?

Obyvatelia ostrova majú americké občianstvo, ale nemôžu voliť prezidenta USA. Podľa ústavy však Portoričania smú hlasovať v republikánskych a demokratických primárnych voľbách.

Príspevok, ktorý zdieľa Sol Rodriguez (@_solrodriguez),

V americkom Kongrese majú obyvatelia ostrova zastúpenie bez hlasovacieho práva. (Rovnaké postavenie v rámci USA má tiež napríklad Mikronézia či Marshallove ostrovy.)

V Portoriku sa od roku 1952 uskutočnilo niekoľko referend, v ktorých sa občania nedokázali zhodnúť, či je pre nich výhodnejší súčasný stav, alebo by bolo lepšie stať sa 51. štátom USA.

V roku 1966 sa za začlenenie do USA vyslovilo 39 percent voličov, v roku 1993 to bolo 46,3 percenta a v roku 1998 bolo za 46,5 percenta voličov (proti 50,2 percenta).

V zatiaľ poslednom referende z roku 2012 sa Portoričania vyjadrili, že si želajú zmenu doterajšieho stavu v krajine; väčšina z nich (61 percent) bola za to, aby sa Portoriko stalo štátom USA.

Pretože sa však v urnách objavilo takmer 500 000 prázdnych hlasovacích lístkov, americký Kongres sa rozhodol nebrať výsledky referenda do úvahy. V roku 2014 Snemovňa schválila financie na organizovanie tohtoročného piateho referenda, ktoré sa uskutoční v nedeľu 11. júna.

Bankrot môžu zapiť Bacardi

Portoriko v roku 2011 navštívil vtedajší americký prezident Barack Obama – urobil tak ako prvý úradujúci šéf Bieleho domu od čias Johna Fitzgeralda Kennedyho v roku 1961. Krajine prisľúbil zlepšenie dlhodobo neutešenej hospodárskej situácie.

Príspevok, ktorý zdieľa PUERTO RICO (@puertoricogram),

Minulý mesiac Portoriko vyhlásilo najväčší komunálny bankrot v histórii USA: stalo sa to potom, ako niekoľko veľkých veriteľov podalo na štát žalobu kvôli nesplácaniu záväzkov. (Doposiaľ najväčším bol bankrot mesta Detroit, ktorý mal v roku 2013 dlh 9,3 miliardy dolárov.)

Portoriko vo forme komunálnych dlhopisov dlhuje veriteľom zhruba 70 miliárd dolárov. Bankrotové riadenie ostrova sa bude riadiť osobitným zákonom, ktorý vlani prijal Kongres USA.

Bankrot pod dohľadom súdu umožní Portoriku splácať svoje dlhy s výraznými zrážkami bez dohody s veriteľmi.

Okrem vysokej zadlženosti trápi Portoriko tiež chudoba, ktorej miera dosahuje 45 percent. Miera nezamestnanosti je na ostrove dvakrát vyššia, než je celoamerický priemer, a počet obyvateľov územia klesá. S ekonomickým poklesom bojuje Portoriko už vyše desať rokov.

Dôležitú časť celkového hospodárstva tvorí cestovný ruch. Na ostrove sa pestuje cukrová trstina, banány, káva, ananás, zázvor a tabak. V Portoriku sa vyrába tiež slávny rum Bacardi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Lopez #Ricky Martin #Joaquin Phoenix #Portoriko