Bangkok? To je fascinujúce divadlo. Thajsko nie sú len pláže

Medzi našincami sa už stalo zvykom, že chladnejšiu časť roka využívajú na cesty za teplom. Lákadlom je exotika v spojení s priaznivými cenami, akú už roky ponúka napríklad Thajsko s jeho krásnym pobrežím a ostrovmi, ale aj čoraz plnšími plážami.

13.03.2020 07:00
Thajsko, Bangkok Foto:
Thajsko má v ponuke perlu menom Bangkok.
debata

Ak sa chystáte letieť priamo do prímorského letoviska, zvážte to. Z prozaického dôvodu. Thajsko má v ponuke totiž perlu menom Bangkok.

Miliónová metropola je fascinujúcou ukážkou súzvuku kontrastov a miestom, ktoré treba zažiť na vlastnej koži.

Moja bangkocká premiéra sa odohrala minulý rok na jeseň. Pred mojou vôbec prvou cestou na ázijský kontinent som mal množstvo očakávaní – pripraviť sa na to, čo všetko ponúka najľudnatejšie mesto krajiny kedysi nazývanej Siamské kráľovstvo, sa však sotva dalo.

Prekvapenie prišlo už pri otvorení posuvných dverí na známom letisku Suvarnabhumi, do ktorého prilieta väčšina aeroliniek na pevnine.

Teplý vzduch sa lepí na kožu, bude vás sprevádzať po celý čas a je prvým testom toho, ako prijmete krajinu vzdialenú od Slovenska desaťtisíc kilometrov.

Vlhkosť, horúčava, pot, ktorý takmer okamžite začne cícerkom tiecť po čele a pokryje chrbát – bez nich akoby ste ani neboli v Thajsku.

Tuktuk v čínskej štvrti. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Tuktuk v čínskej štvrti.

Keď potom naskočíte do najbližšieho taxíka (sú lacné, takže smelo), pre zmenu vás priam udrie klimatizovaný vzduch.

V hotelových lobby teplota často donúti zababušiť sa do svetra a v reštauráciách sa budete snažiť hľadať stôl čo najďalej od klimatizačnej jednotky visiacej na stene.

V tomto Bangkok pripomína trochu New York v lete – ľadový vzduch interiérov kontrastuje s horúcim a pulzujúcim životom na ulici.

Životom, ktorý napĺňa „odér“ pouličných stánkov s jedlom, vône aj pachy obyvateľov mesta, smog a výfukové plyny automobilov či motocyklov, pretekajúcich sa v uliciach ako mravce hemžiace sa vychodenými cestičkami mraveniska.

Neznie to lákavo? Verte, že mojím cieľom nie je odradiť vás. Niekto si zvykne za pár hodín, iný bude potrebovať deň či dva. Ale Bangkok ponúka odmeny na každom kroku.

Budha nie je na export

Na svoje si prídu fanúšikovia histórie, ale aj modernej architektúry či technologických vymožeností. Mesto sa začalo výrazne rozvíjať v 60. a následne 80. rokoch minulého storočia, príchod milénia potom vývoj zrýchlili raketovým tempom.

Aj preto sa v niektorých štvrtiach týčia obrovské moderné mrakodrapy, rieku lemujú luxusné budovy s mramorovými fasádami, mestské časti prepája vlakové spojenie umiestnené na hrubých betónových pontónoch niekoľko desiatok metrov nad úrovňou ulice.

Mrakodrap King Mahanakhon. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Mrakodrap King Mahanakhon.
Famózny výhľad z výšky 314 metrov na mrakodrape... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Famózny výhľad z výšky 314 metrov na mrakodrape King Mahanakhon.

Nesie príznačný názov Sky Train (Nebeský vlak). A aby toho nebolo málo, jednou z dominánt horizontu je od roku 2016 mrakodrap, ktorý pripomína dielik tetrisu zapadajúci do krajiny.

Pritom len kúsok od všetkého moderného, čo priniesli zahraniční investori (pomáhajúci k zisku bohatstva pre maličkú vrstvu domácich podnikateľov a umocňujúci výsadnú ekonomickú pozíciu kráľa), sa nachádzajú historické perly, opulentné paláce, blýskavé chrámy a svätyne, pod ochranou všemocného Budhu.

V Bangkoku je azda najväčšia koncentrácia sôch tohto „svätého muža“ a duchovného vodcu, ktorý predurčuje náboženstvo v krajine a spolu s ním aj postoj bežného obyvateľstva voči svetu či voči autoritám.

Napriek tomu, že ulice sú plné stánkov so soškami rôznych veľkostí, oficiálne povolené ich majú kupovať len domáci.

Niežeby vám ich pouliční obchodníci nepredali, v Thajsku však platí oficiálny zákaz vyvážania sošiek Budhu. Vníma sa to ako zneuctenie.

Namiesto toho, aby ste domov ťahali lacné odliatky z trhu, si radšej pozrite niekoľko vychýrených monumentov.

Tony aj metre zbožnosti

Presne 5,5 tony zlata váži socha v chráme Wat Traimit, doďaleka žiariacej kombinácie bieleho kameňa a zlatožltých cípov striech, ktorá získala svoju vynovenú podobu len nedávno.

Socha zlatého Budhu v chráme Wat Traimit. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Socha zlatého Budhu v chráme Wat Traimit.

Samotné dielo z drahého kovu je na pohľad fascinujúce, zaujme však aj pozoruhodný príbeh tejto relikvie. Pôvodne bola totiž ukrytá v sadrovej kruste ozdobenej farebnými sklíčkami.

Pri prevoze z mesta Ajuthajá do Bangkoku v 50. rokoch minulého storočia sa kus odtrhol a odhalil skutočný poklad.

Pôvod sochy dodnes nie je jasne určený, jej vizuálna podoba sa však viaže k dynastii Sukhothai na prelome 13. až 14. storočia.

V porovnaní s týmto „starčekom“ je ďalšia slávna podoba Budhu, 46 metrov dlhá ležiaca socha ukrytá v komplexe Wat Pho, mladým junákom. A to aj napriek tomu, že celý komplex patrí medzi najstaršie chrámy v Bangkoku.

Možno je dobré poznamenať, že dnešné 8-miliónové veľkomesto bolo kedysi len dedinou pod nadvládou niekdajšieho sídla kráľov, zhruba 80 kilometrov vzdialenej Ajuthaje.

Práve výnimočná poloha na riečnom dopravnom uzle a blízkosť k pobrežiu ho však predurčili k tomu, aby zohralo výnimočnú úlohu v historickom, spoločenskom či ekonomickom kontexte krajiny.

Chrámový komplex Wat Pho patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v meste. Krása jednotlivých svätýň a kupol, pestré farby na keramických mozaikách či maľby na mramore a reliéfy tesané do mramoru sú absolútnou pastvou pre oči.

Historické monumenty v chrámovom komplexe Wat Pho. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Historické monumenty v chrámovom komplexe Wat Pho.
Historické monumenty v chrámovom komplexe Wat Pho. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Tahajsko Historické monumenty v chrámovom komplexe Wat Pho.

Môžete sa prejsť átriami lemovanými desiatkami pozlátených sôch, v chráme oddychujúceho Budhu môžete vložiť drobné mince do viac ako stovky kovových nádob lemujúcich steny chrámu.

Dobročinnosť je pre Thajčanov mimoriadne dôležitý aspekt života v spoločnosti. Prispieva sa v chrámoch, na uliciach, silnú podporu si užívajú mnísi v typických oranžových tógach, ktorých stretnete v okolí chrámov, ale aj v uliciach moderných štvrtí.

Pri rituáli darovania vo Wat Pho však podľa domácich nejde len o vyzbieranie peňazí pre chudobných.

Ak hádžete drobné zaradom do každej z nádob, musíte sa sústrediť a zamerať myseľ jedným smerom. Je to druh meditácie.

Len pozor, aby ste sa nekoncentrovali príliš. Aj domáci totiž varujú, že na posvätných miestach úradujú vreckári. A tým neprekáža ani monumentálnosť ležiacej sochy, ktorá patrí medzi najväčšie v celej krajine.

Kráľovské rituály lákajú

Na každom kroku nájdete v Bangkoku (a nielen tu) portréty kráľa Mahá Vatčirálongkóna, ktorý je pre domácich stelesnením boha na zemi a možnosť uctiť si ho považujú mnohí za najväčšiu poctu.

Čo na tom, že kráľ väčšinu roka trávi v Európe a žije prevažne v Nemecku. Napriek tomu je stále lákadlom návšteva kráľovského paláca aj možnosť pozrieť si veľkolepú procesiu kráľovských lodí na rieke.

Záber na chrám, ktorý ukrýva zlatého Budhu. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Záber na chrám, ktorý ukrýva zlatého Budhu.

Na historických lodiach sa predvádzajú členovia armády, polície aj školení a týždne trénovaní dobrovoľníci. Tradícia tohto ceremoniálu siaha ešte do čias niekdajších kráľovských dynastií a mala aj suchozemskú podobu.

Dnes je obrovským lákadlom pre Thajčanov, ktorí ani napriek vysokým teplotám na slnku nepremeškajú možnosť pozrieť si bezmála hodinu trvajúci spektákel z vyhradenej tribúny.

Pre turistov je potom dostupný práve Grand Palace, teda niekdajšie sídlo kráľa a thajskej vlády. Pre veľkú rozlohu, ale aj čakacie lehoty je nutné obetovať niekoľko hodín v dennom pláne.

Ak má byť historická výprava dôsledná, obísť by ste nemali ani chrám Wat Arun ležiaci na brehu rieky Chao Phraya.

Odlesky jeho keramických a porcelánových dlaždičiek, ktoré zdobia cíp čnejúci do výšky 79 metrov, vidieť v tom správnom svetle už zďaleka. Thajskí sprievodcovia ho radia medzi monumenty, ktoré nesmiete vynechať.

Azda najkrajší výhľad na Wat Arun však nezískate z pevniny, ale priamo z rieky. Z člna si môžete chrám pozrieť v jeho kráse a monumentálnosti.

Procesia s historickými kráľovskými loďami,... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Thajsko, Bangkok Procesia s historickými kráľovskými loďami, ktorá sa koná raz ročne, je pastva pre oči.

(Ne)zablúďte v kanáloch

Práve rieka Chao Phraya je ďalším živým organizmom neutíchajúceho mestského života Bangkoku. Niekoľko lodných spoločností či súkromných prepravcov núka návštevníkom možnosť pozrieť si metropolu z paluby motorového člna.

Súčasťou takejto prehliadky nie sú len riečne tepny s výhľadom na industriálne a moderné štvrte.

Chao Phraya je labyrintom navzájom prepojených menších kanálov, ktoré ústia do hlavného koryta a práve výlet za životom „riečnych“ ľudí je ďalším fascinujúcim zážitkom.

Hladinu lemujú po oboch stranách príbytky domácich – obyčajné chatrče striedajú drevené stavby na koloch, ale aj murované domčeky umiestnené pár metrov od rieky. K zaparkovaným člnom vedú schody.

altánkoch, ktoré často balansujú priamo nad zakalenou vodou, polihujú najmä starší obyvatelia, na mokrom priedomí sedia matky s malými deťmi.

Niekto vešia vypratú bielizeň, ktorá v tunajšom vlhkom vzduchu schne dlhé hodiny. Inde zase kŕmia ryby, ktorých je v rieke prekvapivo veľa.

Pohľad z rieky na Wat Arun. Foto: SHUTTERSTOCK
Bangkok, Thajsko, Pohľad z rieky na Wat Arun.

Člny pre turistov míňajú menšie motorové plavidlá domácich a na rieke sa odohráva toho skoro toľko ako v uliciach mesta.

Predáva sa jedlo, obchoduje sa s rybami či so zeleninou, konverzuje sa aj medituje. Rozdiel v živote na rieke a v meste je však viditeľný.

Apartmány či mestské byty, ktoré si dnes môžu majetnejší Thajčania dovoliť, sa nachádzajú vždy niekoľko poschodí nad úrovňou ulice.

„Dolu“ sa žije obyčajný, skromný, ba niekedy aj veľmi chudobný život. Ulica je však demokratické miesto a aj modernejšie štvrte odrážajú pomery krajiny v celej jej škále.

V jednom bloku stretnete tuláka či chudobného mnícha aj vymódenú mládež v značkových teniskách a biznismena v obleku na mieru, ktorí si to šinú do vychýreného obchodného centra Siam Paragon.

Rozdiel oproti iným svetovým metropolám je možno len v tom, že tu je chudoba pre mnohých cesta a život v nej zmierenie sa s osudom. Niežeby domáci netúžili po lepšom, ale uspokoja sa aj s málom a vierou, že odmena raz príde.

Bangkok je aj vďaka nim mestom, ktoré ponúka priehrštie podnetov a vnemov a zapája do hry nielen zmysly, ale aj myšlienky. Bangkok je fascinujúcim divadlom.

Svoju úlohu tu nezohrávajú len obyvatelia mesta, ale aj tí, ktorí len prechádzajú a zastavia sa na pár dní. Turisti – pútnici dneška. Stať sa jedným z nich prináša nezabudnuteľný zážitok.

Thajsko plné chutí

Pri návšteve krajiny tisícich úsmevov, ako sa zvykne Thajsku hovoriť, nesmiete vynechať domácu kuchyňu. Na strach niet dôvodu ani v prípade, že ste najradšej verní slovenskej gastronómii. Za hranicami sa predsa oplatí ochutnať to, čo jedia domáci. A v Thajsku sa jedáva naozaj chutne.

Pri prechádzkach Bangkokom prekvapí, že aj reštaurácia v zafúľanej uličke môže mať na dverách odporúčania michelinovských odborníkov. Výborné rezance pad-thai, polievka tom yum, krevety či rybie placky, mliečna ryža s avokádom alebo mušle, ryby, hovädzie mäso aj veľa zeleniny a korenín – na výber je veľa.

V Thajsku sa dokonca nachádza niekoľko streetfoodových stánkov, ktoré si v minulosti zaslúžili michelinskú hviezdu.

A kvalitu pouličného stravovania potvrdzujú aj rady hladošov, ktorí pravidelne v čase obeda a večere okupujú vychytené miesta v kulinárskych štvrtiach.

Unikátnym zážitkom je potom večera v čínskej štvrti. Priamo na ulici za pár thajských bahtov dostanete výdatnú poživeň. Zovšadiaľ sa na vás valia vône, ulica žije krikom, syčaním pary či praskaním grilu alebo oleja.

Okrem lokálnych špecialít sa v tejto časti mesta predávajú aj chrobáky, škorpióny a všemožné riečne a morské potvory.

Jedáva sa priamo na ulici. Domáci si však k jedlu vždy sadnú. Neostýchajte sa a pridajte sa k nim. Pre fajnšmekrov, ktorí si potrpia na luxus, sú zase k dispozícii honosné reštaurácie či napríklad michelinský tour bus, v ktorom na palube autobusu absolvujete komentovanú prehliadku mesta a pritom ochutnávate dobroty z vychýrených podnikov.

Thajsko je plné chutí. Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Bangkok, Thajsko Thajsko je plné chutí.

Čo určite treba vyskúšať v Bangkoku?

  • 1. Thajská masáž – krajina povestná svojimi relaxačnými a ozdravovacími masážami prináša práve v Bangkoku tisíce možností užiť si skutočnú masáž. Vyberať môžete od lacných pouličných cez hotelové až po návštevu luxusných masážnych centier, kde sa vám bude venovať úslužný masér aj dve hodiny. Máme pre vás len jedno varovanie. Zaobchádzajte opatrne so slovíčkami „hard" (tvrdá) a „intense“ (intenzívna), keď sa vás opýtajú, aký typ masáže by ste si želali.
  • 2. Zápasy thajského boxu – prebúdza sa vo vás nostalgia pri spomienke na bojové béčkové filmy 80. rokov? Zápasy v thajskom boxe béčkové rozhodne nie sú. Hoci treba priznať, že niektoré z nich sa odohrávajú aj na efekt a pre potešenie turistov. Aj domáci sú však obrovskými fanúšikmi zápasenia a ak máte možnosť, neváhajte a vyrazte na skutočný thajský box.
  • 3. Výlet do nočného klubu – nemusíte sa rovno vybrať do vychýrenej ulice hriechu, stačí si vychutnať atmosféru v niektorom z bangkockých kokteilových barov. Nájdete ich priamo na ulici, v podzemných priestoroch, ale tiež na strechách mrakodrapov, ktoré ponúkajú nádherný výhľad na okolie. Kým jedlo je v meste vo všeobecnosti veľmi lacné, cena nápojov sa hýbe na európskej úrovni.
  • 4. Nákupy na thajskom trhu – v rozľahlom meste sa nachádzajú na mnohých miestach a pre niekoho môžu byť sklamaním. Tradičnú klasiku s koreninami, koženými výrobkami či jedlom nájdete napríklad na trhu Chatuchak. Thajsko však patrí tiež medzi ázijské krajiny, ktoré doviedli priam k dokonalosti kopírovanie vychýrených značiek. Letia tie, ktoré sú vychytené aj v Európe a niektoré neprekvapia len identickou podobou s originálom, ale aj svojou relatívnou kvalitou.
  • 5. Mrakodrap King MahaNakhon je druhou najvyššou budovou v Thajsku a v Bangkoku, ale nie je to jeho výška, ktorá ponúka výnimočný zážitok. Vizuálne očarí už pohľadom zo zeme, keď vás musí fascinovať konštrukcia kociek pripomínajúcich skladačku. O návrh sa postaral nemecký architekt Ole Scheeren. Ešte jeden dych berúci zážitok čaká návštevníka vo výške 314 metrov. Okrem pohľadu z kaskádovej terasy na 360-stupňovú panorámu mesta sa môže totiž prejsť po tzv. „skywalk“ ploche, teda presklenej podlahe a mať pod nohami len niekoľko centimetrov hrubé špeciálne sklo. Pod ním je už len tristo metrov „voľného pádu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Bangkok