Náročných cestovateľov očarí treking Annapurny

Ak ste dobrým vysokohorským turistom a máte radi adrenalín, skúste Annapurnu Treking v blízkosti vrcholov Annapurny, Manaslu a Dhaulagiri, ktorý možno nájsť aj v ponuke cestovných kancelárií. Považuje sa za jeden z najkrajších v Himalájach a okrem prírodných krás či stretnutí s miestnymi ľuďmi poskytuje ozajstný relax a odpútanie sa od uponáhľaného života.

01.07.2015 07:00
Annapurna, Himaláje, treking, turistika, Foto:
Zážitkom je i stretnutie s miestnym obyvateľstvom.
debata

„Poriadnu dovolenku si doprajem raz za čas, keď vyrážam na 4– až 5-týždňový trek do Himalájí – bez mobilu a notebooku,“ hovorí Richard Strapko, generálny riaditeľ poisťovne AEGON. „Je to výborný relax napriek náročnému prostrediu pod najvyššími vrchmi sveta, či už je to Mount Everest, Annapurna alebo ťažko prístupná oblasť Mustang. A tam si uvedomíte význam slovíčka „pokora“ a že „šťastie nie je mať to, čo chcete, ale chcieť to, čo máte“. Toto poznanie prináša vnútornú vyrovnanosť. Ak ju nemáte, neviete sa správne rozhodnúť a do svojich problémov potom vťahujete aj ostatných,“ dodáva.

Zájazdy sa robia pre malé skupiny do desať osôb. Cena vrátane letenky napríklad v jednom z októbrových termínov sa pohybuje od 1 700 až 1 800 eur za 21 dní, nezahŕňa stravu, víza a podobne. Ak využívate služby českých cestovných kancelárií, v ponuke je podobný októbrový zájazd na 24 dní za cenu do 50-tisíc českých korún. Náklady závisia od cien leteniek.

Denná dĺžka treku sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 20 km po dobrých chodeckých chodníkoch horským terénom, môže to byť zvyčajne aj 5 až 9 hodín denne s častými prestávkami. Dôraz pri fyzickej kondícii sa teda prikladá najmä vytrvalosti. Stravovanie podľa miestnych príležitostí (v takzvaných lodgiách), jedlo netreba nosiť so sebou, spí sa vo vlastných spacákoch. Batožinu zvládajú nosiči.

Vidieť možno 5 416 metrov vysoký priesmyk Thorung La i najhlbšie údolia sveta – údolie rieky Kali Gandaki. Ďalej rad pamiatok, modlitebné mlynčeky v Chame a Pisangu, budhistický kláštor v Kagbeni a iné. Súčasťou ponuky je aj oddychový deň s možnosťou masáží či nákupov v meste Pokhari, ktoré je na brehu jazera Fewa Lake, po ukončení hlavnej časti zájazdu.

Dôraz pri fyzickej kondícii sa na treku... Foto: Richard Strapko
Annapurna, Himaláje, treking, turistika, Dôraz pri fyzickej kondícii sa na treku prikladá najmä vytrvalosti.

Najkrajšiu spomienku na svoj trek po Himalájach si Richard Strapko odniesol z náhornej plošiny Mustang. Toto bývalé kráľovstvo je turistami takmer nedotknuté, na jeho návštevu potrebujete špeciálne povolenie od miestnych úradov. Oblasť si dlhé stáročia zachovala svoj pôvodný charakter a ešte ju nestihli narušiť výdobytky modernej civilizácie. „Mustang je takmer nedotknuté a dobre ukryté tajomstvo. I napriek tomu, že jeho územie tvorí drsná a vyprahnutá krajina, našiel som tu nezabudnuteľné prírodné scenérie. Pamätám si, že počas celého pobytu v Mustangu i vietor fúkal iba jedným smerom. Akoby tu neplatili žiadne zákony nás ľudí, iba pokoj a pokora veľkého Budhu.“

Ďalším zážitkom je i stretnutie s miestnym obyvateľstvom. „Mali sme to šťastie, že nás na audienciu prijal i samotný kráľ. Pozoroval som jeho pohľad. Po návšteve kráľa som pozeral do očí deťom a jednoduchým ľudom na ulici. Všetci mali spoločnú črtu – vyrovnanosť, pokoj a vnútornú harmóniu. To, čo nám moderným ľuďom dnes veľmi chýba.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Himaláje #Annapurna