V Bachledke sa pripravujú na zimnú sezónu, zatvoria aj Chodník korunami stromov

V Bachledovej doline v Belianskych Tatrách sa už postupne pripravujú na zimnú sezónu. Tamojšia lanovka bude od pondelka 14. októbra do konca mesiaca mimo prevádzky, dôvodom je predsezónna údržba zariadení v rekreačnom stredisku.

12.10.2019 14:00
debata

V tom čase tam plánujú dokončiť aj bezbariérový prístup. Počas tohto obdobia bude tamojšia atrakcia, Chodník korunami stromov, dostupný len pešo. Aj ten však v októbri čaká údržba, zatvorený tak bude od 21. do 24. októbra.

„Pôjde o väčšiu technickú kontrolu, podoťahovanie všetkých skrutiek, výmenu opotrebovaných častí a podobne,“ informovala agentúru SITA marketingová špecialistka strediska Martina Múdra.

Desaťmiestnu kabínovú lanovku, ktorá lyžiarov i návštevníkov vyvezie na vrchol Spišskej Magury, otvorili v stredisku vlani koncom decembra. Doteraz previezla viac ako 300-tisíc návštevníkov. Počas jej údržby sa v stredisku vykonajú viacero prác.

„Kontroluje a nastavuje sa uzatvárací systém kabínových dverí, premasťujú batérie podpier, robia zaťažkávacie skúšky, preškoľuje sa personál, robí nácvik záchrannej akcie, revízne kontroly a iné úkony podľa platnej legislatívy,“ konkretizovala Mú­dra.

Počas údržby lanovky sa turisti dostanú k Chodníku korunami stromov pešo. Z Bachledovej doliny k nemu vedie 2,5 kilometrová trasa, ktorú je možné zdolať do jednej hodiny. Kratšia trasa k chodníku vedie z Malej Frankovej, a to do 45 minút.

V rámci ďalších prác chcú v stredisku pri Ždiari dokončiť aj parkové úpravy na vrchu Spišskej Magury, chodníky v okolí výstupnej stanice lanovky a Chodníka korunami stromov.

V Bachledke sa zatiaľ stále pracuje na dokončení multifunkčného centra s panoramatickou reštauráciou.

„Reštauračná časť, toalety a obchod so suvenírmi sú na 90 percent dokončené a testuje sa tam už prevádzka. Pracuje sa ešte na detskom kútiku, kaviarni, environmentálnej učebni a ubytovacej časti,“ vysvetlila Múdra.

Celý objekt chcú oficiálne otvoriť spolu s lyžiarskou sezónou, pravdepodobne v decembri, dokončené časti by mali byť sprístupnené už skôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bachledova dolina