V Poloninách vznikne nový turistický chodník, zlegalizuje výstup na Gazdoráň

V Národnom parku (NP) Poloniny vznikne nový turistický chodník. Jeho cieľom je zlegalizovať návštevy prírodnej rezervácie (PR) Gazdoráň a umožniť výhľad na vodárenskú nádrž (VN) Starina z rovnomenného kopca, potvrdila Martina Vlasáková zo Správy NP Poloniny.

15.09.2021 13:00
debata

„Navrhovaný turistický chodník povedie z obce Príslop k vykrývaču nad Karcabou, potom cez lúky, cestu a lesným chodníkom až na lokalitu PR Gazdoráň a potom po lesnej ceste k autobusovej zastávke pri hlavnej ceste nad velínom VN Starina,“ priblížila Vlasáková s tým, že celková dĺžka mierne náročnej trasy je približne sedem kilometrov, jej absolvovanie odhaduje na dve až tri hodiny. Trasa je podľa jej slov výnimočná z geomorfologic­kého, botanického i hydrologického hľadiska.

„Z chránených a ohrozených druhov sa tu vyskytuje napríklad čemerica purpurová a vstavač počerný,“ uviedla. Kopec Gazdoráň je tiež krajinnou dominantou vodárenskej nádrže Starina, jednej z najväčších umelých zásobární pitnej vody v celej Strednej Európe.

Aktivity smerujúce k zriadeniu nového turistického chodníka podľa Vlasákovej vzišli z procesu vypracovávania nového návštevného poriadku NP Poloniny v roku 2018, na ktorom participovala i verejnosť.

„Z doručených návrhov a návrhov zamestnancov správy vyplynula požiadavka na zriadenie nového turistického chodníka do lokality PR Gazdoráň. Dôvodom na vznik chodníka boli aj sústavné nelegálne návštevy lokality turistami z dôvodu spoznania lokality alebo získania pekných fotografií,“ ozrejmila.

Keďže je proces schvaľovania nových turistických a náučných chodníkov zdĺhavý najmä v súvislosti so získaním súhlasných stanovísk vlastníkov pozemkov a tiež všetkých zainteresovaných orgánov štátnej správy, Vlasáková predpokladá, že chodník na Gazdoráň by mal byť oficiálne prevádzkovaný v budúcoročnej letnej sezóne.

Aktuálne Správa NP Poloniny čaká na vydanie územného rozhodnutia, následne požiada Klub slovenských turistov o jeho registráciu, pridelenie čísla a farby a tiež jeho vyznačenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poloniny