Smrekové rebríky nahradili v Malom Kyseli agátové

26.03.2024 11:00
debata

V rokline Malý Kyseľ v Slovenskom raji vymenili sústavy drevených rebríkov. Novinkou je, že namiesto dreva zo smreka či smrekovca, z ktorého sa vyrábali doteraz, na ne prvýkrát použili agátového drevo. Informovala o tom Správa Národného parku Slovenský raj na sociálnej sieti. Drevené rebríky nechala vymeniť obec Hrabušice, v ktorej správe je päť roklín a tiež niekoľko kilometrov turistických chodníkov a cyklochodníkov.

Práce na výmene sústav drevených rebríkov sa podľa samosprávy skončili ešte pred víkendom. „Dúfame, že vydržia viac," poznamenala obec na sociálnej sieti. Použitie agáta jej odporučila práve správa národného parku, a to pre jeho trvácnosť.

Výborné skúsenosti majú totiž v Slovenskom raji s dreveným podvalovým chodníkom na rašelinisku v Ľadovej. Podľa ochranárov je tam už takmer dvadsať rokov bez poškodenia, bez údržby.

„Je to paradox, ale nie je agát ako agát, kým živý sa správa invázne a je neželanou súčasťou prírody aj nášho národného parku, našťastie len na malom kúsku pri Smižianske Maši, ak sa osvedčí ako materiál na rebríky, tak ho zoberieme v takejto forme na milosť,“ skonštatovala Správa NP Slovenský raj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Kyseľ