Víchrica zmietla 13-tisíc hektárov lesa: Od ničivej víchrice v Tatrách uplynulo 19 rokov

V nedeľu to bolo presne devätnásť rokov od vtedy, ako sa Tatrami prehnala ničivá víchrica. Ako pripomenula Správa Tatranského národného parku (TANAP), vietor zničil 12 600 hektárov lesa, napáchal nielen rozsiahle materiálne škody, ale vyžiadal si aj jeden ľudský život. O sile tatranskej bóry svedčí i fakt, že bola zaradená medzi desať najničivejších európskych vetrových kalamít za posledných tridsať rokov.

19.11.2023 09:35
Vysoké Tatry, drevo, les, kalamita, víchrica Foto:
Vysoké Tatry po kalamite.
debata

Kalamita zasiahla najmä centrálnu časť Tatier, čiže zhruba územie od Štrbského Plesa po Tatranské Matliare. „V rámci projektu rekonštrukcie, revitalizácie a obnovy zničených lesných ekosystémov, ktorého cieľom bolo vytvorenie stabilných lesov s prírode blízkou štruktúrou, sa lesníkom podarilo obnoviť zhruba polovicu vetrom zničeného územia,“ uviedla na sociálnej sieti Správa TANAPu. O zvyšok sa postarala príroda.

Veterná smršť bola podľa TANAPu výzvou i pre výskumníkov, ktorí svoju pozornosť zamerali na sledovanie vývoja lesných ekosystémov na plochách so spracovanou i nespracovanou kalamitou.

„Tie porovnávali s územiami, ktorým sa vietor vyhol i tými, kde úradoval oheň a lykožrút. Mimochodom, práve počas takzvaného pokalamitného výskumu bola po prvýkrát na Slovensku použitá metóda „Eddy Covariance“ na meranie uhlíkovej bilancie s využitím veží,“ informovala Správa TANAPu.

debata chyba