Na poli pod Barancom pribudla turistická atrakcia Okno na Bradlo

Na poli pod Barancom pri Brezovej pod Bradlom pribudla turistická atrakcia. Pozorovateľňa s názvom Okno na Bradlo rámuje výhľad na vrch Bradlo s Mohylou generála Milana Rastislava Štefánika i na Brezovsko-vrbovskú bránu. Inštalovali ju zásluhou občianskeho združenia (OZ) Osobnosti pod Bradlom a s finančnou podporou Ministerstva obrany SR. Informoval o tom Ján Valihora z OZ.

26.09.2023 11:00
debata

Pozorovateľňu ako minimalistickú drevenú konštrukciu navrhol architekt Zdeněk Fránek. Obyvateľom mesta, návštevníkom i turistom putujúcim po Ceste hrdinov SNP môže poskytnúť prístrešok na oddych. Návštevník sa zoznámi s Brezovsko-vrbovskou bránou, jedným z troch hlavných prechodov cez Malé Karpaty. Vedie dolinou, ktorou preteká Brezovský potok, cez obec Košariská, údolím Holešky a vo Vrbovom vyústi do Považia.

Ľudia po trase prechádzajú od praveku, čo dokazuje rad archeologických nálezísk. Ide najmä o výšinné opevnené polohy pri vstupoch, ako je praveká opevnená poloha Baranec, valové opevnenie Tlstá hora, stredoveké hrádky Ostriež, Čerenec a Hrádok.

Bránou tiahli i vojenské jednotky a odohrali sa tam viaceré boje, ako protihabsburské povstanie Františka Rákocziho II., hurbanovské povstanie v roku 1848, partizánske boje v druhej svetovej vojne. V auguste 1968 bránou prechádzali invázne vojská. Vysokú kvalitu prírodného prostredia dokladá skutočnosť, že jeho časť patriaca Malým Karpatom má štatút chránenej krajinnej oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bradlo #Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle