Turisti, pozor: Sedlo Prielom uzatvoria, turistický chodník čaká oprava

Sedlo Prielom vo Vysokých Tatrách od piatku (29. 9.) uzavreli. Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa totiž v spolupráci s dobrovoľníkmi chystá opraviť modro značený turistický chodník vedúci cez toto obľúbené vysokohorské sedlo spájajúce Veľkú Studenú a Bielovodskú dolinu. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

01.10.2023 13:00
debata

Turistická trasa cez Prielom patrí medzi najnáročnejšie vo Vysokých Tatrách. Nachádzajú sa na nej aj výstupové železá a reťaze, ktoré turistom uľahčujú pohyb v exponovanom teréne.

Vplyv počasia a množstva ľudí, ktorí každý rok počas sezóny prejdú týmto úsekom, sa negatívne podpísal aj na stave turistického chodníka.

„Po rokoch bežných opráv a údržieb nastal čas na jeho rozsiahlejšiu opravu, keďže aj reťaze a stúpačky majú svoju životnosť. Privítali sme iniciatívu dobrovoľníkov, vďaka ktorým spoločnými silami zrekonštruujeme sedlo Prielom a zlepšíme tak nielen stav turistickej infraštruktúry, ale zároveň zvýšime aj bezpečnosť a komfort návštevníkov Vysokých Tatier,“ uviedol námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf.

Pracovníci Strediska starostlivosti o turistickú infraštruktúru sa spoločne s dobrovoľníkmi z turistického klubu Hikemates pustia do práce v exponovanom teréne. To si však podľa ochranárov vyžaduje skúsených ľudí, na oprave tohto úseku sa tak budú podieľať nadšenci s lezeckou praxou.

„Na chodníku a v jeho okolí sa nachádza množstvo uvoľnených skál, tie odstránime a zároveň na trase osadíme fixné reťaze v dĺžke 180 metrov, aby bol prechod pre turistov jednoduchší a najmä bezpečnejší,“ konkretizuje predseda turistického klubu Hikemates Patrik Pajta.

Počas opráv trasu dočasne uzatvoria pre verejnosť. O opätovnom otvorení sedla bude Správa TANAP-u informovať prostredníctvom svojej webstránky a tiež na sociálnej sieti.

debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP