Náučným chodníkom v Slovenskom raji vás prevedie virtuálny sprievodca

Pre návštevníkov južnej časti Národného parku (NP) Slovenský raj pripravili novinku. Turistov po náučnom chodníku juh prevedie virtuálny sprievodca. Riaditeľ Správy NP Tomáš Dražil počas prezentácie uviedol, že ide o pilotný projekt a ak sa stretne so záujmom verejnosti, skúsia ho aplikovať aj do iných častí Slovenského raja.

02.10.2023 09:00
debata

Sprievodca je okrem slovenčiny k dispozícii aj v iných jazykoch. Na jednotlivých zastávkach náučného chodníka získa návštevník informácie o prírode a okolí.

„Funguje to tak, že návštevník príde, stiahne si QR kód a po stiahnutí bezplatnej aplikácie sa dostane k informáciám,“ uviedol Dražil s tým, že v teréne je vyše 100 informačných panelov. Ochranári však chcú poskytnúť pre záujemcov podrobnejšie informácie o národnom parku a v modernom prevedení.

Platforma umožňuje návštevníkom spoznávať prírodu národného parku samostatne, podľa vlastného tempa.

„Pomocou geolokácie telefón rozpozná, kde sa nachádzate, a podľa toho vám aplikácia rozpráva príbehy o danom mieste alebo vás dovedie k miestu, ktoré vás zaujíma,“ objasnil Peter Gavlíder zo spoločnosti SmartGuide a dodal, že celého sprievodcu je možné stiahnuť plne do offline režimu vrátane máp a audia a ušetriť tak mobilné dáta.

V Národnom parku Slovenský raj je digitálnym sprievodcom spracovaná okružná trasa náučného chodníka juh, ktorý vedie z Dediniek Zejmarskou roklinou na planinu Geravy a cez Stratenskú pílu späť na Dedinky.

Na spomínanej platforme je dostupný obsah pre takmer 1000 destinácií po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #virtuálny sprievodca #Národný park Slovenský raj