Na Kláštorisku sa budú snažiť zosúladiť ochranu územia i turizmus

Ochranári, pamiatkari i samosprávy sa budú snažiť na Kláštorisku v Slovenskom raji zosúladiť rozvoj a ochranu tejto vzácnej lokality. Riaditeľ Správy Národného parku (NP) Tomáš Dražil rokovaní Rady NP uviedol, že určite dôjde k odstráneniu väčšiny chatiek, ktoré tam postavili v minulosti.

04.10.2023 09:00
Slovenský raj, Kláštorisko Foto: ,
Ochranári, pamiatkari i samosprávy sa budú snažiť na Kláštorisku v Slovenskom raji zosúladiť rozvoj a ochranu tejto vzácnej lokality.
debata

Snahou podľa neho je obmedziť tam ubytovacie kapacity a sústrediť sa na poskytovanie stravovania, menšie doplnkové služby a prezentáciu územia z pohľadu histórie a prírody.

„Rada je poradným orgánom, určite sa však budeme jej závermi riadiť. Hlavnou témou je, ako zosúladiť rozvoj a ochranu tejto lokality v súvislosti s turizmom, pamiatkami a prírodou. Okrem známeho kláštora kartuziánov sa objavilo aj staré hradisko, ktoré ide lesmi v zóne A,“ objasnil Dražil.

V tejto súvislosti ochranári povolia ďalší rozvoj prezentačnej infraštruktúry len v areáli Kláštoriska a v blízkosti existujúcich turistických trás. V najvyššom stupni ochrany prírody bude podľa šéfa NP zrejme povolený len výskum.

Predseda Rady NP Vladimír Ondruš dodal, že cieľom prijatých opatrení je skĺbiť ochranu územia a život ľudí.

„Bude na obecnom zastupiteľstve a starostovi, ako sa rozhodnú, či tieto odporúčania budú akceptovať. Určite musí byť uprednostnená odbornosť pred emóciami. Ľudia tu fungovali dávno pred naším letopočtom a ostala tu doteraz zachovaná príroda aj krásne pamiatky,“ skonštatoval.

Slavomír Zahornadský, starosta obce Letanovce, do ktorej katastra Kláštorisko patrí, zdôraznil, že ochrana prírody a pamiatok sa na tomto území negujú. „Urbanistický rozvoj je tak v tejto oblasti trochu zabrzdený do času, kým sa tieto legislatívne záležitosti nevyriešia,“ objasnil.

Bolo by podľa neho vhodné na ministerstvách kultúry a životného prostredia vytvoriť pracovné skupiny a docieliť kooperáciu príslušných zákonov.

„Kláštorisko nie je jedinou lokalitou, kde je takýto problém,“ podotkol Zahornadský. Ani starosta nie je stotožnený s nelegálnymi stavbami, ktoré sa tam nachádzajú. Víziou obce je, aby sa v stredisku zachovala história a ochrana prírody, podľa starostu však netreba zabúdať ani na zázemie pre turistov.

Už takmer 40 rokov sa archeológ Michal Slivka venuje odhaľovaniu ruín kartuziánskeho kláštora. Upozornil, že história osídlenia tohto územia siaha ešte ďalej. Najstaršie hradisko opevnené valom je z obdobia neskorej doby bronzovej – 11 storočí pred Kristom.

Druhý chronologicky najstarší je val z doby halštatskej 600 rokov pred Kristom a v strede lokality je opevnenie proti Tatárom z 13. storočia. Samotný kláštor začali stavať začiatkom 14. storočia a dokončili ho v roku 1543.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Kláštorisko