Z bývalej poľovníckej chaty vo Veľkej Fatre chcú urobiť výskumnícke centrum

Bývalú poľovnícku chatu na Smrekovici v Národnom parku (NP) Veľká Fatra plánujú v blízkej budúcnosti prebudovať na výskumnícke centrum. Objekt by mal zároveň slúžiť aj ako zázemie pre prírodný turizmus, potvrdil riaditeľ Správy NP Veľká Fatra Eduard Apfel.

23.08.2023 08:00
debata

Chatu v minulosti vybudovali a spravovali Lesy SR. Stojí na hranici Prírodnej rezervácie Smrekovica, v ktorej platí najvyšší, piaty stupeň ochrany prírody.

„Z objektu chceme vybudovať výskumnícke centrum, pretože na území Veľkej Fatry je obrovský záujem o takúto aktivitu. V blízkej dobe tam budú ubytovaní výskumníci skúmajúci staré pôvodné smrekové lesy – pralesy,“ priblížil Apfel.

Správa NP tiež v lokalite plánuje spustiť službu sprevádzania malých skupín návštevníkov, tzv. záujemcov o prírodný turizmus. Súčasťou aktivity bude odborný výklad o tom, čo sa v chránenom území nachádza. "Sprevádzanie bude po chodníkoch, ktoré v súčasnosti nie sú turisticky prístupné, nie sú značené.

Predpokladám, že by sme doň zapojili aj zamestnancov Mestských lesov Ružomberok, s ktorými máme veľmi dobrú spoluprácu," dodal šéf správy národného parku.

Vypracovanie architektonického projektu na rekonštrukciu chaty Apfel predpokladá do konca aktuálneho kalendárneho roka. Následnú prestavbu plánujú robiť v roku 2024 až 2025.

„Financie na rekonštrukciu sa budeme snažiť získať z verejných zdrojov. Stavebné náklady sa vyšplhajú na približnú sumu 400.000 eur,“ povedal s tým, že kapacita zariadenia bude zhruba pre osem ľudí.

„Chata je vo veľmi dobrom stave, v peknom prostredí, predpokladám, že ju budeme často využívať,“ zhodnotil riaditeľ Správy NP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Fatra