Počet návštevníkov Slovenského raja bol porovnateľný s uplynulými rokmi

V priemere 3350 turistov denne navštívilo Národný park (NP) Slovenský raj počas tohtoročnej letnej sezóny. Ide o porovnateľný počet ako v uplynulých rokoch. Informovala o tom Správa NP na svojej webovej stránke s tým, že najväčší podiel, na úrovni 45 percent, tvorili domáci turisti. Za nimi nasledujú Poliaci a Česi s podielom 20, respektíve 17 percent.

20.09.2023 09:00
slovensky raj flog pravda sk neradevil flog Foto:
Kláštorská roklina v Slovenskom raji.
debata

„Medzi najnavštevovanejšie lokality Slovenského raja patrí Dobšinská ľadová jaskyňa, Prielom Hornádu, Tomášovský výhľad a spomedzi roklín Suchá Belá,“ uvádza Správa NP.

Návštevnosť kulminuje počas letných víkendov a sviatkov, najvýraznejšie sa to podľa ochranárov prejavilo 14. augusta v rokline Suchá Belá, ktorú počas jediného dňa navštívilo až 2455 turistov.

„Ide o druhé najvyššie číslo od roku 2017. Dôvodom bol štátny sviatok v susednom Poľsku a priaznivé slnečné počasie. Priemerná letná návštevnosť Suchej Belej sa pritom pohybuje v rozmedzí 500 až 600 turistov,“ dodávajú ochranári.

Pri extrémne vysokej návštevnosti sa tam v exponovaných úsekoch tvoria dlhé rady. Najproblematic­kejšia situácia je najmä pred rebríkmi pri Misových vodopádoch, kde turisti čakali aj viac ako hodinu. Často tak vyhľadávali skratky mimo turistického chodníka.

„Pri takýchto pokusoch zašliapavajú vegetáciu, na čo sú chránené biotopy nesmierne citlivé. Aby sme sa podobným situáciám vyhli, snažíme sa regulovať návštevnosť a smerovať návštevníkov na iné, menej frekventované trasy,“ dodáva Správa NP.

Informácie o prístupnosti roklín okrem infocentier získajú turisti aj prostredníctvom živej kamery napríklad pri Misových vodopádoch.

V Slovenskom raji je podľa ochranárov v porovnaní so Suchou Belou výrazne nižšia návštevnosť v ostatných roklinách, tie sú pritom rovnako atraktívne.

„Dobre dostupné sú rokliny Piecky, Veľký Sokol, Zejmarská a Kláštorská roklina. O niečo dlhšiu trasu treba pešo podniknúť k roklinám Sokolia dolina, Malý Kyseľ, Veľký Kyseľ a Ferrata Horskej záchrannej služby Kyseľ, ktoré však za vynaložené úsilie rozhodne stoja,“ uzatvára Správa NP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Národný park Slovenský raj