Turisti, pozor: Takýto kus papiera vám môže zachrániť život, viete ho použiť?

Počas túry je potrebné rátať s tým, že nie všade je signál, ktorý dokáže zobraziť mapu v mobile. Práve vtedy je jej klasická, papierová verzia na nezaplatenie. Hlavne na miestach, kam sa turisti vybrali po prvýkrát, uviedol predseda Klubu slovenských turistov (KST) František Šiller.

06.05.2023 08:00
turista, turistika, hory, cestovanie, ruksak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Myslí si, že ak je turista na svoje putovanie, výlet či turistiku pripravený, nezaskočí ho žiaden väčší problém. „KST v spolupráci s Vojenským kartografickým ústavom (VKÚ) Harmanec ročne aktualizuje niekoľko mapových podkladov, aby boli papierové mapy stále aktuálne,“ priblížil Šiller.

Ľudí v teréne podľa neho často trápia aj nepredvídateľné situácie, akými je napríklad náhla zmena počasia. „A nájsť v teréne prístrešok či útulňu je ako hľadanie ihly v kope sena,“ poznamenal.

V tejto súvislosti poukázal na jednotlivé kluby KST, ktoré vo svojich regiónoch využívajú možnosti a rôzne výzvy, a to napríklad aj na stavbu jednoduchých prístreškov.

„Nie sú finančne náročné, určite menej ako vybavenie ich povolenia na stavbu a umiestnenie, ale o to viac pomôžu,“ poznamenal Šiller.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #mapa