Tip na víkend: Nad Nitru vyletia šarkany

Jeseň je skvelá hneď z viacerých dôvodov. Je farebná, výborne chutí aj vďaka jedlým gaštanom, no predovšetkým počas jesene poriadne fúka. A to je ideálny čas na púšťanie šarkanov. Tí najlepší draci sa môžu zapojiť do Šarkaniády a predviesť sa nad Kalváriou v Nitre už v túto sobotu.

11.10.2013 06:00
sarkaniada Foto: ,
Tí najlepší draci sa v Nitre v sobotu môžu zapojiť do Šarkaniády.
debata

Súťaží sa v štyroch kategóriách. Vyhrať môže najzaujímavejší, najvtipnejší, najkrajší a najväčší šarkan. Porotu budú tvoriť ľudia z Mestského úradu v Nitre a tiež pracovníci Nitrianskej organizácie cestovného ruchu, ktorá súťaž organizuje.

Draky a dekorácie sa budú vyrábať aj na mieste

Základným kritériom, ktoré by mal každý drak splniť, je schopnosť lietať, hoci, ako s úsmevom dodala riaditeľka organizácie Marta Hároníková, všetko bude závisieť od počasia. „Uvidíme, či nám bude priať vietor. Môže sa stať, že nevzlietne ani jeden.“ Cenami sú rôzne hračky pre deti, vstupenky do Starého divadla Karola Spišáka v Nitre a tiež do Divadla Andreja Bagara, jednou z cien je aj nový šarkan.

Ten, kto si so sebou neprinesie vlastného draka, nemusí zúfať. Priamo na mieste bude workshop, kde šikovní ľudia z tvorivej dielne Artes Nitra pomôžu deťom a rodičom vyrobiť si lietajúce čudo. Popritom si môžu vyskúšať a pozrieť, aké rôzne dekorácie sa dajú vyrobiť z pestrofarebných jesenných listov, popadaných gaštanov a iných plodov.

Gaštanové špeciality z čokoládovne

Gaštany sa budú dať aj ochutnať, presnejšie špeciality z jedlých gaštanov, ktoré pripravia ľudia z nitrianskej čokoládovne Bon Praline. Hitom posledného roka je podľa Martiny Hosťoveckej Zemekovej čokoláda s gaštanovým pyré, pripravia tiež gaštanové pralinky. Ešte prezradila, že Nitrania sú viac na sladké ako na horké.

Nitrianska čokoládovňa Bon Praline pripravuje... Foto: Pravda, Andrej Barát
gastanova cokolada Nitrianska čokoládovňa Bon Praline pripravuje špeciality z jedlých gaštanov.

„U nás sa osvedčila 53-percentná horká čokoláda. Sú aj 70-percentné a vyššie, ale ľudia majú radšej sladké chute.“ Ochutnať sa bude dať aj gaštanový med, medovina. Pripravení sú ešte aj dvaja šašovia, ktorí budú hrať medzi deťmi divadielko. K dispozícii bude aj veľkomoravské knieža pre všetkých, ktorí budú mať záujem o sprevádzanie po Misijnom múzeu na Kalvárii. To vzniklo z predmetov, ktoré si z rôznych kútov sveta priniesli misionári.

Program Šarkaniády

  • 13.00 – prezentácia šarkanov, tvorivá dielňa
  • 13.30 – púšťanie šarkanov, začiatok súťaže
  • 14.30 – divadielko dvoch šašov, prehliadka misijného múzea s veľkomoravským kniežaťom
debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #gaštany #šarkany #Šarkaniáda