Priamo z Bratislavy: Zaleťte objaviť najkrajšie kúty Španielska, radí cestovateľ Aleš

Zrejme mnohých vystrašila nedávna nečakaná nádielka snehu. A čo je lepším liekom na bláznivé počasie ako vyhrievanie sa na slniečku? V treťom pokračovaní série článkov, kde vám odporúčam, kam sa dá dobre a lacno dostať z bratislavského letiska, sa preto zameriame na južné destinácie.

17.05.2017 07:00
debata
Sagrada Familia sa stále dokončuje. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Sagrada Familia, Gaudi, Barcelona Sagrada Familia sa stále dokončuje.

Nezabudnem ani na milovníkov pláží a vône prímorského vzduchu. Tentoraz vám prinesiem aj tip na dlhší výlet s jedným medzipristátím. Ak na prestupy nemáte chuť, zamerajte sa na prvú destináciu – aj tá ponúka zaujímavostí viac než dosť.

Barcelona, Girona

Z letiska v Bratislave môžete odcestovať na výlet, ktorý bude skvelý v ktoromkoľvek ročnom období. V Katalánsku panujú celoročne príjemné teploty.

Girona, ktorá je cieľovou destináciou mnohých nízkonákladových spoločností, je viac než ideálne miesto pre oddych. Jej poloha neďaleko pobrežia Costa Brava učarovala už nejednému turistovi a mnohí sa sem vracajú pravidelne.

Na Barcelonu je príjemný pohľad aj z mnohých... Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Barcelona, Španielsko, Na Barcelonu je príjemný pohľad aj z mnohých kaviarní.

Ak sa vám však zacnie po ruchu veľkomesta, nebudete zúfať dlho. Stačí si kúpiť lístok na autobus alebo vlak do neďalekej Barcelony, kde môžete stráviť toľko krásnych chvíľ, že si nebudete vedieť vybrať, ktorá z nich je tá najlepšia.

Samotná Barcelona je mestom, ktoré patrí v rebríčku všetkých mojich navštívených po celom svete medzi top 5. Vždy sa do nej rád vraciam. Prečo?

Gaudího rukopis v Barcelone je neprehliadnuteľný. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Gaudí, Barcelona, Španielsko, Gaudího rukopis v Barcelone je neprehliadnuteľný.

Vydajte sa napríklad po stopách známeho umelca Gaudího. Práve jeho diela sú dôvodom, prečo sem dennodenne prúdia tisíce turistov. Chcú na vlastné oči vidieť úžasné stavby ako Casa Milá, La Pedrera, Casa Batllo alebo známy chrám Sagrada Familia. Z každého z týchto unikátov určite zostanete ohúrení.

Ak sa vám zo všetkej tejto úchvatnej architektúry zatočí hlava, doprajte si trochu oddychu v mestskom parku Guell, kde v pokoji môžete premýšľať, čo asi Gaudímu chodilo po rozume pri projektovaní svojich „neskutočných“ di­el.

Mnohé vyhotovil počas života, niektoré už dokončiť nestihol, a tak sa na nich pomaličky pracuje až podnes (91 rokov po jeho smrti).

Trhovisko na ulici La Rambla. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Španielsko, Barcelona, trhovisko, trh, ovocie, zelenina, La Rambla Trhovisko na ulici La Rambla.

V Barcelone sa však toho dá vidieť ešte omnoho viac. Keď pôjdete napríklad na mestskú pláž, skúste sa prejsť cez ulicu La Rambla. Treba si tu dávať väčší pozor na vreckárov, no nenechajte sa tým odstrašiť.

Práve táto ulica je niečo ako tepna Barcelony. Tu uvidíte aj ochutnáte toto mesto. Nevynechajte preto trhovisko, na ktorom každý deň nakupujú suroviny tie najkvalitnejšie miestne reštaurácie.

Madrid, Sevilla

Pýchou každej krajiny je jej hlavné mesto, preto sa teraz pozrime do Madridu. Najmä milovníci umenia si tu nájdu to svoje: rozľahlé múzeá, krásne parky, obrovské námestia…

V Seville netreba vynechať návštevu Alcazaru. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Sevilla, Španielsko, Alcazar V Seville netreba vynechať návštevu Alcazaru.

Vo vnútrozemí však môže byť trošku dusno a to najmä počas leta, preto sa presuňme bližšie k vode.

Zhruba 60 kilometrov vzdušnou čiarou od Atlantiku sa nachádza ďalší skvost celej krajiny. Pravdupovediac, neviem, či sa mi v Európe podarilo vidieť krajšie mesto, ako je Sevilla. Tu sa po dlhé roky menili a miešali viaceré kultúry a práve to spôsobilo jeho pestrosť.

Sevilla je jedno z najkrajších miest nie len v... Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Sevilla, Španielsko, Plaza de Espana, Sevilla je jedno z najkrajších miest nie len v Španielsku.

Dalo by sa o ňom napísať toľko článkov, koľko je budov v celom meste. Azda najznámejšou atrakciou, ktorá je pre Španielov kultúrnym dedičstvom a pre cudzincov vzrušujúcim zážitkom, je korida.

Zájdite do tejto mestskej arény, kde sa konajú býčie zápasy a pozrite si boj človeka a zvieraťa (myslím, že vopred je víťaz jasný). Za niekoľko eur sa tak budete môcť stať svedkom tejto starej, no dnes aj kontroverznej, španielskej tradície, ktorá má mnoho prívržencov, ale aj odporcov.

Picasso toho veľa nenahovorí, ale v Malage je... Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Picasso, socha, Malaga, Aleš Tvrdý, Španielsko Picasso toho veľa nenahovorí, ale v Malage je toho našťastie viac.

Zo Sevilly sa môžete ďalej vydať na vrcholy zlatého trojuholníka (ktorý tvorí Sevilla – Granada – Cordoba). Alebo navštívte slávnu Malagu, kde si budete môcť pokojne strčiť nohy do mora a relaxovať na pieskovej pláži.

V rodisku Pabla Picassa si takisto môžete dopriať trochu kultúry, a to v podobe prehliadky jeho rodného domu, v ktorom s ním dokonca budete môcť prehodiť aj zopár slov (nebuďte však prekvapení, keď vám nič neodpovie).

Predstavenie toreádorov v Koride. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
korida, býčie zápasy, Sevilla, Španielsko Predstavenie toreádorov v Koride.

Prečo som vybral na záver práve Sevillu a Malagu? Nie, náhodou to nebolo.

Ak sa totiž rozhodnete navštíviť obe tieto mestá, po trase medzi nimi natrafíte na malinký, no čarovný štát menom Gibraltár. Ale o ňom až nabudúce.

Aj takto vyzerá umenie v Madride. Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Madrid, futbal, futbalový štadión, Španielsko Aj takto vyzerá umenie v Madride.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #madrid #sevilla #letisko Bratislava #letecká doprava #letisko M. R. Štefánika