Talianske prímorské mesto zaplavili plyšové mačky. Zachránia ľudí pred katastrofou?

V meste Bisceglie na juhu Talianska, v regióne Apúlia, žije asi 55 000 obyvateľov. Najnovšie k nim pribudla aj celá armáda mačiek. Látkových, vypchatých, chlpatých mačiek. Aj keď najprv nik netušil, odkiaľ a prečo sa v uliciach, parkoch a plážach vzali, zanedlho svoju misiu odhalili.

20.06.2017 07:00
debata

Pred týždňom sa v Bisceglie objavilo prvých 50 plyšových zvierat a ľudia boli zmätení. Deti si ich brali domov, dospelí sa snažili vyhľadať niečo o tomto podivnom úkaze na internete.

Až kartičky okolo krku hračiek, ktoré pribudli neskôr, objasnili záhadu. Mačky boli súčasťou kampane zameranej na zvyšovanie povedomia o rastúcom znečistení a množstve odpadkov, ktoré sa v meste kopia, píše portál Thelocal.it.

S nimi je spojené aj rozmnožovanie potkanov na verejných priestranstvách. Aj keď kampaň oslovila široké publikum, vedenie mesta sa zatiaľ k riešeniu problému nevyjadrilo.

Nie sú v tom sami

Kopenie odpadkov a následné premnožovanie potkanov trápi viacero talianskych miest a mačky ako odpoveď nie sú novým nápadom.

Nepríjemné hlodavce terorizujú aj Rím a napríklad v roku 2016, počas kampane pred voľbami primátora, navrhoval jeden z kandidátov, Antonio Razzi, aby mesto chovalo 500 000 mačiek, ktoré by si s nimi poradili.

Razzi nakoniec ani vďaka svojmu zaujímavému nápadu neuspel, no aj novozvolená primátorka talianskej metropoly Virginia Raggiová sľúbila, že sa s problémom popasuje.

Ani po roku sa však Rím nezbavil svojho potkanieho problému a v máji talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová uviedla, že situácia v meste je veľmi vážna. Nedávno dokonca hlodavec pohrýzol v parku dieťa.

Aktivisti mesta Bisceglie by sa rímskemu scenáru radi vyhli, a tak veria, že ich plyšová kampaň zaberie skôr, ako bude neskoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #mačky #odpadky #potkan #hračka #plyšák