Podujatie Leto s Rákocim v Prešove predstaví Rusínov

Cyklus letných múzejných stretnutí pod názvom Leto s Rákocim pokračuje v nedeľu 23. júla na nádvorí Krajského múzea v Prešove druhým podujatím.

23.07.2017 06:00
Prešov, hlavná Foto:
Centrum Prešova.
debata

Akcia, konajúca sa v súvislosti so 770. výročím prvej písomnej zmienky o Prešove, má priblížiť kultúru menšín a etník, ktoré sa spolupodieľajú na spoločenskom, kultúrnom i hospodárskom živote mesta a vytvárajú jeho charakteristický kolorit a neopakovateľnú atmosféru.

Po predstavení rómskej minority v Živej knihe pripravenej oddelením dokumentácie Rómov Štátnej vedeckej knižnice v Prešove tentoraz návštevníkov zabavia a poučia Rusíni. Podujatie sa v prostredí Rákociho paláca Krajského múzea v Prešove začína o 15:00.

Rusíni žijú pozdĺž severných a južných svahov Karpát, na rozhraní Ukrajiny, Slovenska a Poľska. Menší počet Rusínov žije aj v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku a Českej republike. V žiadnom štáte nemajú administratívne vyčlenené územie. V Prešovskom kraji sa k rusínskej národnosti hlási početná komunita.

Ich bohatú históriu a ľudovú kultúru priblížia prostredníctvom prednášky a výstavy Múzea rusínskej kultúry Slovenského národného múzea a Krajského múzea v Prešove, ktoré predstaví aj etnografickú expozíciu. Živú ľudovú kultúru predstavia amatérski nositelia tradícií, ktorí do historických priestorov Rákociho paláca prinesú temperament i nostalgiu.

Zároveň je možnosťou pozrieť si expozície múzea a jedinečnú výstavu 770 – Prešov – mesto v srdci Európy, kde sú okrem početných exponátov z dávnej i menej vzdialenej histórie Prešova vystavené originály stredovekých listín súvisiacich s dejinami mesta.

Podujatia v rámci cyklu Leto s Rákocim sa v Krajskom múzeu v Prešove konajú počas letných prázdnin každú druhú nedeľu. Celkovo sú pripravené štyri podujatie. To tretie 7. augusta pod názvom Vešeľe na valale s podtitulom Šarišane hoduju bude sprevádzať ľudová veselica a záverečné štvrté podujatie cyklu zavŕši 21. augusta téma hasičstva s titulom Horí, horí! – oheň v dejinách a dnes. Informácie sú zverejnené na webovej stránke Krajského múzea v Prešove.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Rusíni