Zoo Lešná: Mäsožravé raje žerú deťom z dlane

Priplachtia na kraj bazéna ako veľké vznešené vtáky a netrpezlivo sa vynoria asi do tretiny tela čakajúc na potravu. Väčšinou to chce pár minút odhodlávania sa strčiť do vody ruku s krevetou či chobotničkou.

13.12.2017 07:00
debata
Pre niekoho sú raje slizké, iný ich hladká rád. Foto: Dávid Popovič
Zátoka rají, raje, zoo lešná Pre niekoho sú raje slizké, iný ich hladká rád.

V pavilóne ZOO Lešná (10 km od Zlína) s názvom „Zátoka rejnoků“ je prítmie. Devätnásť rají druhu siba ománska totiž zvykne žiť hlboko v oceáne, takže neobľubujú silné osvetlenie.

Tieto „placaté paryby“ zvyknú žiť vo veľkých húfoch s prevahou dominantných samíc, ktoré sú v porovnaní so samcami aj väčšie a dravejšie.

Z devätnástich kusov, ktoré žijú v stokubíkovom bazéne so slanou vodou v najznámejšej moravskej zoologickej záhrade, sú len dvaja samci.

Všetky raje pochádzajú z Čierneho mora. Toto je jediné miesto v Európe, kde si môžete raju pohladkať a bude vám žrať z ruky. Netreba sa báť, v ústnom otvore, ktorý sa nachádza na spodku tela, má len ďasnové lišty. Uhryznúť nemôže.

Prvýkrát má človek predsa len rešpekt, a keď raja vyštartuje po ruke s jedlom – napoly sa žobrajúc vynorí z vody, „zamáva krídlami", až naokolo lietajú kvapky – od strachu pustíte krevetu a ruku vytiahnete nad hladinu.

„Nebojte sa, umiestnite krevetu či chobotničku medzi dva prsty tak, aby väčšia časť trčala, obráťte ruku dlaňou nahor a ponorte do vody. Raja si nadpláva a žrádlo doslova nasaje ako vysávač," trpezlivo vysvetľuje brigádnička Pavlína Hluštíková, ktorá tu počas prázdnin a víkendov pracuje tretí rok.

Pavilón s názvom Zátoka rají s možnosťou... Foto: Dávid Popovič
raje, zoo Lešná, kŕmenie Pavilón s názvom Zátoka rají s možnosťou dotknúť sa týchto zvierat je jediný v Európe.

Potravu pre raje možno kúpiť priamo na mieste, dávka piatich malých kreviet, chobotničiek či kalamárov stojí 30 českých korún. Nuž, ak máte kŕmeniachtivé dieťa, môžete tu nechať aj celkom slušnú sumičku.

Pre zoo je to však významný zdroj príjmov, napokon, táto expozícia stála 25 miliónov českých korún a technológia na prípravu slanej vody s teplotou 23–24 stupňov Celzia je takisto finančne náročná.

Raje denne zožerú päť-šesť kilogramov potravy a ideálna situácia je, ak túto potravu zaplatia návštevníci. „Ak je počas pekných dní veľa návštevníkov, tak sme schopní všetko žrádlo pre raje predať a na jedlo pre ne vlastne zarobíme. V letných mesiacoch musíme predaj dokonca pozastaviť, aby sa ušlo aj na tých, čo prídu o tretej popoludní. Ak kŕmeniachtivých návštevníkov nie je dostatok, my raje dokŕmime," vysvetľuje Pavlína.

V Európe žijú takéto raje len v akváriách. V bazéne s priemernou hĺbkou jedného metra, kde sa ich možno dotýkať, ich nechová nikto.

Pred kontaktom s rajami je potrebné umyť si ruky v umývadlách s tečúcou sladkou vodou pri vstupe do „Zátoky" v rámci prevencie infekcií. Je to ochrana pre raje, nie pre ľudí.

Takisto si treba dať dolu prstene či náramky – všetko, čo by zvieratám mohlo ublížiť. Ženy s gélovými nechtami musia byť mimoriadne opatrné, aby ich pri kŕmení a hladkaní nepoškriabali.

„Je to najväčší ťahák našej zoo, pretože sa tu dá pekne stráviť čas, aj keď vonku prší. Raje sú takmer slepé, ale majú veľmi dobrý čuch, ruku so žrádlom vlastne ucítia. Aj po nakŕmení ostane na dlaniach vôňa rybaciny, takže priplávajú aj ku prázdnej ruke a môžete ich pohladkať," hovorí brigádnička.

V júli sa stalo, že ošetrovatelia našli na okraji bazéna otvorené vrecúško s rybárskymi háčikmi. Z pôvodného počtu desať kusov chýbali štyri. Všetci sa ocitli v panike, hoci 19 rají vyzeralo byť v poriadku. Ošetrovatelia museli podrobne preskúmať celé dno bazéna a skontrolovať všetky ryby. Všetko však bolo, našťastie, v poriadku.

V miestnosti je kamerový systém. Už sa stalo aj to, že do vody z okraja bazéna spadlo dieťa, pretože sa príliš predkláňalo. Voda je plytká a nie je to nebezpečné, ale rodičia by mali na svojich potomkov dávať pozor. V každom prípade je vhodné zobrať deťom so sebou náhradné suché tričko.

Pavlína Hluštíková vysvetľuje návštevníkom, ako... Foto: Dávid Popovič
raje, zoo lešná Pavlína Hluštíková vysvetľuje návštevníkom, ako správne nakŕmiť raje.

A kŕmiť raje sa neodporúča ľuďom s kožnými ochoreniami, napríklad s ekzémami či psoriázou. Voda v bazéne je slaná, čiže agresívna, veď raje žijú v mori.

Mimochodom, raja má na chvoste tŕň pokrytý jedovatými zlúčeninami. Jed môže dospelému spôsobiť srdcovo-cievne problémy, dokonca usmrtiť dieťa mladšie ako osem rokov. Chovatelia ich však týmto živočíchom pravidelne zastrihávajú, aby raje neboli nebezpečné.

Takže určite tu nikto nemôže skončiť ako známy austrálsky ochranca krokodílov Steve Irwin, ktorý zomrel na následky bodnutia rajou v roku 2006 priamo pri nakrúcaní dokumentárneho filmu. Raja ho vtedy zasiahla svojím tŕňom pri plávaní v oceáne priamo do hrude.

Pavilón s rajami je najväčším ťahákom zoo Lešná. Niektorí návštevníci sem prichádzajú vyslovene kvôli kŕmeniu a hladkaniu týchto slizkých živočíchov. Sú deti, ktorým pri bazéne nestačí ani hodina. A následne rodičov „oberú o peniaze" v stánku s plyšovými rajami.

U nás doma má jedna taká svoje výsadné miesto v synovej posteli. Ešteže nie je mokrá a slizká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #zoo